Blogg

Det stora avstampet inför den nya säsongen

Jag inleder med lite självkritik. Det har varit för dålig/slö uppdatering på bloggen här den senaste tiden. Samtidigt har det inte funnit speciellt mycket att skriva om. Men nu finns det…

Man får väl säga att KIK:s ispremiär blev ett rejält avstamp inför den nya säsongen. KIK överraskade supportrarna med ett klassförvärv som Johan Skinnars (läs mer om mina tankar kring den värvningen längre ned) och det gav ispremiären en het touch.

Annars kan man notera att Joel Gistedt redan är i bra shape…. Även nye backen Måns Hansson och dansken Rasmus T. Andersson såg heta ut. Men man ska inte dra för stora växlar av en ispremiär…

KIK-tränaren Mats Lusth tycker att laget börjar på en högre nivå, jämfört med starten på debutsäsongen. Dessutom har jag bara hört gott om nye fystränaren Peter Rooth”Vi har ett förbannat intressant lag på pappret. Det ska bli spännande att jobba med det här gänget”, var Lusths omdöme efter ispremiären.

Gällande truppen sa Lusth att de har föryngrat lite och det känns som KIK har satsat på lite spetsigare forwards till den här säsongen. Visserligen har Mikael Johansson (191 centimeter) värvats, men spelare som Rasmus T. Andersson (180 cm), Sonny Karlsson (174 cm), Marcus Sirén (184 cm), Johan Skinnars (182 centimeter) och Simon Norberg (184 cm) är inte direkt några bjässar. Det blir spännande att se hur det kommer att se ut på isen. ”Vi kommer att spela intensivare än i fjol. Tanken är att vi ska bli ännu bättre på det vi gör”, sa Lusth.

Jag frågade även KIK:s sportchef och assisterande tränare Joakim Johansson om truppen var stängd. ”Vi har sagt från början att vi ska inleda säsongen med lite mindre folk, vi kommer inte att jaga något utan köra på de spelare vi har nu. Sedan vet man aldrig vad som händer framöver, men just nu är vi nöjda.”

KIK:s silly season:

In: Sonny Karlsson (Östersunds IK), Mikael Johansson (Troja/Ljungby), Niklas Lindmark (Skövde IK), Simon Norberg (Leksands IF), Rasmus T. Andersson (HV71 J20), Jonas Halvarsson (Borlänge), Marcus Sirén (Mora IK), Johan Skinnars (Södertälje SK), Måns Hansson (Malmö J20).

Ut: Joel Persson (Växjö Lakers), Fredrik Hetta (Västerås IK), Sebastian Magnusson (Kallinge/Ronneby), Thom Flodqvist (Södertälje SK), Axel Blomqvist (Osby IK), Filip Petersson (Tranås), Malte Sjögren (IK Oskarshamn), Alexander Molldén (Nyköping Gripen Hockey), Mikael Larsson (slutar), Peter Rooth (slutar, blir ny fystränare i KIK), Melker Karlsson (Halmstad), Markus Palmberg (Nybro), Johan Molldén (slutar?).

KIK:s trupp nästa säsong:

Målvakter: Joakim Strandberg, Joel Gistedt.

Backar: Fredrik Lindblom, Viktor Wahldén, Acke Ringström, Amil Krupic, Niklas Lindmark (från Skövde IK), Eric Backman, Jonas Halvarsson (från Borlänge), Måns Hansson (från Malmö J20).

Centrar/forwards: Fredrik Hansson, Herman Hansson, Viktor Holmkvist, Christopher Lindholm, Sonny Karlsson (från Östersund), Roger Ohlsson, Marcus Sirén, Mikael Johansson (Troja/Ljungby), Daniel Andersson, Simon Norberg (Leksands IF), Rasmus T. Andersson (HV71 J20), Johan Skinnars (Södertälje SK).

Tränare: Mats Lusth.

Assisterande tränare: Joakim Johansson.

x x x

Kristianstads IK spelar tio träningsmatcher innan det är dags för seriepremiären i hockeyettan södra borta mot Hanhals den 17 september.

Så här ser KIK:s försäsongsschema ut: 10 augusti: IK Oskarshamn–KIK (19.00).

18-19 augusti: Miniläger i Danmark med två matcher på schemat: 18 augusti: Rödovre–KIK (19.00). 19 augusti: Rungsted–KIK (15.00).

23 augusti: KIK–Nybro (19.00).

29 augusti: KIK–Halmstad (19.00).

1–3 september: Träningsturnering i Kristianstad med fyra lag: KIK, Västervik, Kallinge/Ronneby och Västerås.

KIK:s cupschema:1 september: KIK– Västerås (19.30). 2 september: KIK–Kallinge (18.00). 3 september: KIK–Västervik (17.00).

8 september: KIK–Tyringe (19.00).

13 september: Nybro–KIK (19.00).

Seriepremiär den 17 september borta mot Hanhals (16.00).

x x x

Jag skrev en kommentar efter ispremiären med vinkel på Johan Skinnars ankomst. Här har ni den i sin helhet:

Värvningen av Johan Skinnars förvandlade KIK:s silly season från kall till het. Detta är en klassvärvning av KIK.

Johan Skinnars är onekligen ett namn som inger respekt i hockeyettan.
Den rutinerade 28-åringen, som förutom sejouren i SSK har ett gäng säsonger i Norge och Frankrike i bagaget, har alltid levererat poäng.

Och det här att han själv tog kontakt med KIK för att få chansen att spela i klubben garanterar ju att han kommer vara högmotiverad när han glider in i hockeyettan-hallarna. Skinnars är en spelare som har varit med och fört upp en klubb som Södertälje SK tillbaka i hockeyallsvenskan, med all den press som det innebär. Och det som lagkapten.

Skinnars är en ledartyp, som gav ett proffsigt intryck i första intervjun som KIK-spelare. Jag tror stenhårt på den här värvningen och namnmässigt är Skinnars det hetaste nyförvärvet på pappret.
Men samtidigt, hur många kände till Malte Sjögren när han anslöt som tryout-spelare förra hösten?

Själv är jag spänd på att få se tonåringen Marcus Sirén i höst, Mora-lånet som försvann i playoffspelet efter en hjärnskakning.
Nu är den spelskicklige forwarden med från start och kan blomma ut ordentligt.
Andra intressanta talanger är backen Måns Hansson från Malmö och dansken Rasmus T Andersson från HV71.

Slutligen… Över 500 personer hade tagit sig till ishallen denna augustikväll, ett tecken på att hockeyintresset inte har svalnat trots kvalseriemissen i våras. Det är bara för KIK och organisationen att smida järnet medan det är varmt. Lusth är dessutom en fantastisk PR-maskin.

x x x

Jag gjorde en juli-rankning för hockeyettan södra. I veckan kommer en ny och det blir en del platskiftningar i tabellen. Håll utkik!

x x x

//Daniel