Blogg

Fint formbesked av KIK

Foto: Bo Åkesson

KIK var nere för räkning men reste sig på nio och vände och vann borta mot Kallinge/Ronneby på ett imponerande sätt. Ett skönt och viktigt kvitto inför framtiden, men samtidigt är segern inte värd mycket (nå ja) om man inte lyckas vinna returmötet på fredag kväll.

Jag tyckte mig redan från nedsläpp se ett rakare och mer bestämt KIK. Visserligen såg man inte mycket till spel i anfallszon, men defensiven satt bra även om Kallinge lyckades peta in en puck i första perioden. En puck som domaren André Hiljanen var tvärsäker var över mållinjen. Mats Lusth var inte lika säker när han pratade om situationen på presskonferensen och hade det funnits tillgång till målkamera så hade domarna definitivt kikat på situationen. Men nu är verkligheten som den är i hockeyettan och det blev inga större protester från KIK-håll.

KIK växte ju längre matchen pågick och tankarna gick tillbaka till fjolåret då man malde ner motståndet i slutperioden. Dock kändes det som att Kallinge hade full kontroll på matchen med tio minuter kvar – men Lusth gick ner på folk och fick effekt. Och det blev Trojalånen, Tobias Törnkvist och Elias Edström, som fick hjälterollerna. Båda spelarna var ringrostiga och syntes inte till under stora delar av matchen, men när det väl gällde visade båda klass. Nu tror jag förvisso inte att duon blir kvar speciellt länge i KIK. Jag fick den känslan när jag pratade med dem, att de ville tillbaka och få istid i Troja så snabbt som möjligt, samtidigt som de var tacksamma över att få spela hockey igen.

Andra spelare som imponerade på mig i premiärsegern? Amil Krupic, som hade assist på de två sista målen och kom lite i skymundan av Trojaspelarna. Dock var Krupic lite småslarvig i egen zon, men totalt sett en av hans bättre matcher den här säsongen. Och så tycker jag att Malte Sjögren och Marcus Sirén såg pigga ut. Bra fart på rören där. En som inte var lika bra var kaptenen Johan Skinnars, som inte hade en lyckad kväll. Han var grinig och drog på sig matchens enda utvisning på ett onödigt sätt. Nej, här vill jag se betydligt mer av LEDAREN Johan Skinnars. För vad han kan uträtta med klubba och puck – det vet vi.

Simon Stark kanske har haft sina bästa hockeydagar i karriären, men vilken kämpe det är. En härlig karaktär. Han lär nog få ett fint välkomnande av hemmapubliken på fredag (sista matchen på lånet).

x x x

Jag blir nästan snurrig över forwardsantalet i KIK just nu. Mot Kallinge hade KIK Rasmus T. Andersson på hemmaplan och Simon Norberg borta på grund av sjukdom Samtidigt som Sonny Karlsson gjorde en blixtcomeback efter sin huvudskada mot Tyringe. Då saknas ändå Christopher Lindholm och Roger Ohlsson. Ändå hade KIK 13 forwards med i premiären där Hampus Forsling inledde som extra forward. På backsidan har KIK åtta backar just nu där Måns Hansson inte fick vara med i matchtruppen mot Kallinge.

Det känns som att en eller två spelare kommer att få lämna KIK efter nyår. Det är nog ingen vild gissning att det kan bli de två som var bänkade i premiären. Samtidigt vet man inte hur länge lånen blir kvar, förutom Simon Stark då – som spelar sin sista match på fredag. Joakim Johansson har en del att göra under nyårshelgen…

Annars bör målvakten Joakim Strandberg snart vara tillbaka efter sin skada.

x x x

Hockeyälskaren och SHL-stjärnan Joel Persson var givetvis på plats i Kallinge. Efter matchen snackade han med allt och alla. Höstens framgångar i SHL har inte stigit Osbysonen åt huvudet. Vackert så.

x x x

Visserligen spelar IFK Kristianstad årets sista match hemma på fredag – men efter premiärsegern mot Kallinge – skulle jag bli väldigt besviken om det inte kommer minst 1 300-1 400 till isladan i returen mot Kallinge. Nu är det dags för publiken att vakna.

x x x

Annars noterar jag från de premiärmatcher som spelades under onsdagskvällen att favoriten Huddinge motsvarade förväntningarna och krossade Dalen med 6–1. Detta trots att Dalen en bra bit in i matchen hade häng på Huddinge. Vimmerby tog en tung bortaseger inför över 1 700 åskådare i Liljas Arena i Nybro.

x x x

/Daniel