Blogg

Hockey är en märklig sport…

6–0 låter som en brutal utklassning. Men riktigt så var det inte i Kristianstads ishall i fredags kväll. KIK svarade för en undermålig förstaperiod och var rejält illa ute i början av den andra. Visby/Roma hade två kanonchanser (den ena fick man efter en obegriplig ”Indianare” av Tobias Björklund i egen zon). Men båda gångerna stod Joel Gistedt för kvalificerade räddningar.

I stället för Visbyledning kunde KIK ta ledningen genom Sonny Karlsson. Efter det rullade det på för KIK som hade 4–0 efter den andra perioden. Snyggaste målet i den perioden var nog Simon Norbergs läckra uppåkning i boxplay, lite inspirerat av Juniorkronorna i Buffalo.

Matchen kändes avgjord efter 40 minuter och det kändes aningen konstigt med tanke på vad som hade hänt tidigare i matchen. Men starkt av KIK och det måste ha känts skönt att kunna vinna på ett relativt enkelt sätt efter hemmasmällen mot Kallinge.

Kedjan med Simon Norberg (riktigt spelsugen efter att ha missat premiären mot Kallinge), Herman Hansson och Mikael Johansson firade stora triumfer. Även Måns Hansson som kommit tillbaka från kylan på läktaren fick göra ett mål, även Hampus Forsling fick bli målskytt. Men den som var bäst i KIK var Joel Gistedt. Punkt.

x x x

Mats Lusth och Visbys kanadensiske tränare Mike Beharrell lär inte fira midsommar tillsammans i Visby. Om nu ens Beharrell firar midsommar… Den gode Lusth vägrade att ta kanadensaren i handen efter matchen och det kan man tycka vad man vill om. Men det Visby sysslade med efter Simon Norbergs 6–0-mål i mitten av den tredje perioden handlade inte mycket om rent spel. Det hela kulminerade när Johan Eriksson sänkte Viktor Holmkvist med en ful slashing med halvminuten kvar att spela. Eriksson fick välförtjänt match penalty. Jag undrade länge var Visby fysiska spel tagit vägen. De sista tio minuterna kände man igen laget från Gotland

x x x

Det är osäkert om Holmkvist kommer till spel mot Valbo i eftermiddag och om jag inte såg fel på webbsändningen fick även Hampus Forsling en smäll i den tredje perioden. Trojaspelaren Tobias Törnkvist var inte med mot Visby och fanns inte heller med i laguppställningen när ett formstarkt Troja 3–1-besegrade Hästen på hemmais på lördagen. Kanske en hint om att ”TT” spelar mot Valbo?

x x x

Valbo, som åkte på rejält med smörj hemma mot Nybro åker till Skåne med stukat självförtroende. KIK är storfavoriter i matchen, men det går inte att åka på en skridskoskena…

x x x

KIK är uppe på en fjärdeplats efter tre omgångar i en haltande tabell. Från fredagens matcher kan man notera att Huddinge vann ”toppmötet” mot Kallinge. Möjligen har Huddinge varvat upp nu. Jag längtar redan till onsdagens match i Björkängshallen mellan Huddinge och KIK.

x x x

Tidigare KIK-spelarna Niklas Lindmark och Oliver Olsson har hittat nya klubbar. För Lindmark, som ju nyligen lämnade KIK blev det exklubben Hudiksvall (spelade där säsongen 2015-16). Helt okej ställe att göra omstart på. Sistaårsjunioren Oliver Olsson spelade några matcher med KIK i fjol lämnar nu Malmö Redhawks juniorverksamhet för att lira med Kallinge.

x x x

Och så några tecken om Sveriges JVM i allmänhet och Timothy Liljegren i synnerhet. Förutom alla utvisningar så gjorde Sverige en nästintill perfekt match i finalen mot Kanada. Det finns inte mycket att anmärka på. Dock var Kanada det något hetare laget och vann rättvist. Men all heder till Sverige, som inte tillhörde några av de större favoriterna inför turneringen.

Timothy Liljegren rosas när spelarbetygen efter turneringen kommit ut bland drakarna. Liljegren växte under hela turneringen och fick ta ett stort defensivt ansvar. Frågan är om KIK-produkten får en ny JVM-chans nästa vinter eller om han redan då tagit en plats i Toronto Maple Leafs NHL-trupp.

x x x

//Daniel