Blogg

Kort om upptaktsträffen

Alla utom Troja/Ljungby själva verkar tro att laget ska vara med i toppen av hockeyettan södra. Den känslan upplevdes på upptaktsträffen i Nybro. Men det småländska laget, som likt KIK i fjol, har haft en hel del skadebekymmer på försäsongen kommer att få slita för poängen. Givetvis tar de sig till allettan men tror inte på något självspelande piano från start.

Annars var det mest underhållande under träffen när Mikael Gath skulle tippa premiären. 6–0 är 6–0. Ett rejält statement. Oavsett vad man tycker om uttalandet så gav det fredagsderbyt lite extra krydda. Även Tyringespelaren Emil Larsson bjöd tillbaka, tacksamt för en tidning. Vem som får rätt vet vi vid 21.10 på fredagskvällen…

x x x

Zeke Back fick, som väntat kontrakt med KIK. Underskatta inte vikten av att ha egna produkter i en trupp. Nu har KIK i alla fall två.

x x x

Joel Gistedt var med på upptaktsträffen och jag fick ett gott snack om fadderrollen till den tolv år yngre målvaktskollegan Oliver Tornerefelt. Den intervjun kan ni läsa här.

x x x

Avslutningsvis bjuder jag er bloggläsare på min krönika inför seriestarten. Sportsligt spännande, men KIK:s ekonomiska läge gnager och ger inte en vacker bild.

”Sportsliga kittlingen med KIK överskuggas av det ekonomiska läget”

Då står vi där redo för en ny hockeysäsong med Kristianstads IK i hockeyettan. Sportsligt ser laget ut att vara minst lika starkt som under Mats Lusth-eran – om inte starkare. Och det kittlar naturligtvis, men samtidigt står klubbens trovärdighet på spel när man återigen är illa ute ekonomiskt.

Det är inte allt för många år sedan som KIK gick igenom en rekonstruktion. Då var det en ekonomisk kris. Samma uttryck går väl att använda nu också, även om inte klubben är konkursmässig – än.

Men med ett eget kapital på minus 1,4 miljoner kronor plus en skuld till Kronofogden på över en halv miljon så är läget allvarligt.

Visst, Joel Persson-pengar är på ingång. Och ja, ordförande Christian Falk pratar om att några sponsoravtal är nära att bli klara. Men det har gått två veckor sedan det uttalandet och ännu har inget hänt. Vad säger sponsorerna? Medlemmarna? Det måste ju bubbla internt? Jag saknar tydlighet och raka besked.

Vad jag har hört från spelare och ledare så har de fått sina ersättningar hittills under säsongen – och så länge de får det så lär inte krisen påverka den sportsliga biten.

Oavsett om KIK har på kontroll på läget eller inte så skadas trovärdigheten och varumärket rejält. All publicitet är inte alltid bra publicitet även om man ibland kan tro det.

Om vi kikar på det som sker på isen så är jag förvånad över att KIK har återhämtat sig så starkt efter alla spelartapp i våras, med tanke på de i princip obefintliga ersättningarna från bland annat hockeyallsvenskan. Jag ska ödmjukt erkänna att jag trodde KIK skulle skala ner satsningen, sanera ekonomin och köra något hundår i ettan med en ”budgettrupp”. Men så blev det inte.

Mikael Gath och Andreas Lilja har ett tydligt mål – och det är allsvenskan. Inget fel med det. Truppen ser stark ut och jag gillar att tränarduon vågar att sticka ut hakan, precis som Gath gjorde på upptaktsträffen. När alla andra tränare max tippade en tvåmålsseger i premiären så drog Gath till med 6–0 utan att hymla. Med ett sådant uttalande lär Gath drar några marginalåskådare till ishallen på fredag.

Hockeymässigt kommer det att gå undan när KIK spelar och det kommer att spelas en publikfriande hockey. Framåt ser det ruggigt starkt ut, Robin Sterner kommer att betyda otroligt mycket. Ingen flashig spelare, men en otroligt smart och klok center.

Dock saknas det trygghet i spelet i egen zon. Stundtals har det varit hönsgård under försäsongsmatcherna. Och då har det inte varit målvakternas fel… Men träningsmatcher är träningsmatcher och vi får hoppas för KIK:s del att de får ihop försvarsspelet när det börjar spelas om poäng – annars får Andreas Lilja snöra på sig skridskorna…

Spännande tider på isen alltså, men för att jag ska känna någon god smak i KIK:s ambitioner den här säsongen så hade det inte skadat om klubben gjort rätt för sig ekonomiskt. För just nu överskuggas den sportsliga kittlingen av det jobbiga ekonomiska läget.

x x x

Håll utkik senare i veckan då det både blir tabelltips och bloggduell.

//Daniel

x x x

Hör ni några rykten eller har andra funderingar är det bara slänga iväg ett mejl: daniel.grozdanovski@kristianstadsbladet.se.

Jag finns även på Twitter: @Grozzan.