Blogg

Livet efter "Jocke" Johansson och tränarrykten

Det har snart gått två veckor sedan KIK-ikonen Joakim ”Jocke” Johansson officiellt tackade för sig även om det har varit ”klart” i en lång, lång tid. Det går inte att understryka ”Jockes” betydelse för KIK de senaste åren, och jag blir inte helt förvånad om ”Jocke” kommer finnas med i kulisserna under den kommande säsongen.
Nu gäller det för KIK att mobilisera och se framåt och det jag hör är att tränarfrågan, av logiska skäl, är högprioriterad. Och efter att den beryktade femårsplanen inte slutade med allsvenskt avancemang så håller Christian Falk & Co i styrelsen att jobba fram en framtidsplan. Enligt KIK:s ordförande ska den presenteras i veckan. I den planen finns inte Mats Lusth med. En Mats Lusth som håller på att spela kvar sin moderklubb Mora i SHL. Och enligt uppgifter till Hockeybloggen ska Lusth ha ett tvåårskontrakt klart om han håller Mora kvar. Sedan dess har Oskarshamns succétränare Björn Hellkvist kommit in i bilden. Och kanske kör Lusth och Hellkvist ihop igen, något man gjorde när man förde upp Malmö till SHL för ett par år sedan.
Nej, Lusth kommer ej att bli kvar i KIK. Han är för dyr och KIK är mer sugna på en kombinerad sportchef/tränarlösning. Två flugor i en smäll så att
säga. Personligen är jag inte speciellt förtjust i en sådan lösning, men jag förstår ju hur KIK tänker här.
Det ryktet som går mest just nu är Troja/Ljungbys tränare Pelle Svensson som i fjol förde upp Troja i hockeyallsvenskan. Dock är han på väg att spela ner det småländska laget i hockeyettan igen. Inget lär väl presenteras förrän Troja har spelat klart kvalet där det halvvägs in är Västervik och Huddinge (!) som innehar de allsvenska platserna. Men det är jämnt bakom de två topplagen. Pelle Svensson är ett respekterat namn i hockey-Sverige, hittills mest för sin spelarkarriär. Skulle han kraschlanda i Troja så vore en omstart i KIK både bra för honom och KIK. Ett namn jag har hört det viskats om är Mikael Gath, som har varit utan jobb sedan han och Anders Eldebrink fick lämna Rögle. En ung och hungrig tränare, dock är jag osäker på sportchefsskillsen här? Annars hoppas jag att Peter Rooth fortsätter i någon form i KIK.
Och när väl tränarfrågan blir klar framöver så kommer det rassla till på spelarfronten. Det måste det göra för det är helt dött just nu. Det enda smaskiga jag har hört är att Joel Gistedt ska vara klar för Västerås som ju slog ut KIK i playoff 3. Oavsett division ska Gistedt ersätta Marcus Dahlbom som sägs ha SHL-anbud att ta ställning till. Det är ingen vågad gissning att Joel Gistedt, Västerås eller ej, inte kommer att spela i KIK den kommande säsongen. Annars är det fortfarande så att KIK har N-O-L-L spelare på kontrakt till nästa säsong. Strax måste det röra på sig…
x x x
Då välkomnar vi Kalmar HC till Hockeyettan södra. Välförtjänt och det känns som en pigg nykomling om du exempelvis jämför med HA74. Kalmar kommer fortsätta satsa och kommer att röra runt i hockey-Sverige. Sedan talar mycket för att Mörrum med Zeke Back, Colin Holmström och Alexander Molldén i laget (tvåa i södra kvalserien) återkommer till hockeyettan vilket lär glädja KIK:s kassör. Sedan kan ju Troja och Västervik ansluta från kvalet till ettan. Mumsigt värre för hockeyälskaren.
Angående hockeyettan södra så verkar det bli 22 matcher till hösten ändå – precis som i fjol. Annars har tugget mest handlat om 33 matcher, men det senaste jag hörde var att det skulle vara 22 matcher på hösten och 22 matcher i allettan. Rätt klokt ändå.
x x x
Joel Persson fortsätter att glänsa. Han är nominerade som en av tre SHL-backar i kategorin ”Årets back”. Han kan nog även bli ”Årets rookie”. I Växjös första SM-semifinal mot Malmö (med Axel Wemmenborn i laget) gjorde Joel även sitt första slutspelsmål. Sagan fortsätter…
Det gör den för Calle Persson och Dennis Svensson i Karlskrona också. Men kommer den sluta lyckligt? Det är frågan inför match 6 mot Timråonsdagskvällen.
x x x
Avslutningsvis har Stålbucklan avgjorts under Påskhelgen. För Skåne/Blekinge tog resan slut i kvartsfinal. 15-åriga KIK-produkten Agnez Svensson som spelar i Karlskrona blev stor poängdrottning i laget. KIK-målvakten Cassandra Karlsson fick stå i ett par matcher.

KIK:s silly season 2018-2019

Förlängningar:

Klara in: 

Klara ut: Christopher Lindholm (slutar), Joakim Johansson (slutar som sportchef).

Rykten in: Mikael Gath (tränare), Pelle Svensson (tränare).

Rykten ut: Fredrik Hansson (utomlands?),Mats Lusth (ej förlängt/fortsätter i Mora), Sonny Karlsson (slutar?), Roger Ohlsson (slutar?), Joakim Strandberg (?), Joel Gistedt (Västerås?).

Truppen just nu:


x x x

/Daniel