Blogg

Lusth, Gath, Lindblom och rykten

Vi inleder den här bloggen med lite tugg om Mats Lusth. Ingen kan påstå att Lusths år i KIK var något fiasko rent sportsligt. Första säsongen var man endast någon minut från allsvenskt spel. Andra var upp och ner, till stor del på grund av skadeelände. KIK tog sig ändå till playoff 3 där små marginaler avgjorde mot Västerås, som senare även tog sig upp i allsvenskan.

Inget fiasko under något av åren. Men har man som mål att gå upp i allsvenskan så är det så klart en besvikelse. Mats Lusth byggde upp en träningskultur och det gav utdelning – framför allt under säsong 1 där KIK var en maskin som malde ner motståndet – oavsett om spelet stämde eller inte. Dock tappade KIK tunga pjäser som Filip Petersson och Sebastian Magnusson till säsong 2. Spelare som inte ersattes ordentligt.

Dessutom fick jag känslan att Mats Lusth blev lite för bekväm efter att han heltidsanställdes halvvägs in i säsong 1 och det var inte alltid samma glöd i ögonen på honom, vilket märktes på presskonferenserna efter matcherna. Dessutom har jag hört att det fanns ett stort missnöje i spelartruppen, bland annat för att han hängde ut spelare offentligt i media. Och det kan man ju tycka vad man vill om. Lusths ledarskap är inte modernaste och kanske inte fullt anpassat för spelare födda i slutet av 90-talet. Dock ska man ha respekt för Lusths utveckling av Joel Persson (grattis till SM-guldet).

Och oavsett om Mats Lusth fått erbjudande att träna Mora eller inte så hade han inte fått förlängt av KIK. Det är bara att önska Mats Lusth lycka till framöver. Att få träna sin moderklubb i SHL måste vara fantastiskt. Jag tror att Lusth slutar som tränare efter uppdraget i Mora.

Mats Lusths betyg i KIK? Godkänd, men inte mer.

x x x

Nog om Mats Lusth. Det är ju en ny sheriff i stan. Det blev Mikael Gath som blev ny tränare i KIK. Men att han även skulle vara sportchef var en skräll för mig. Även om det var en sådan lösning klubben sökte. Gath visade tidigt i våras ett intresse för att träna KIK och KIK var sugna på en nystart. Jag var själv inte på presskonferensen, men såg den på KIK:s Facebook-sida. Först och främst var det glädjande att se så många på plats. KIK berör och det är många som är nyfikna på vad som händer. Supportrarna var inte fega för att ställa tuffa och mindre tuffa frågor till Mikael Gath och ordförande Christian Falk.

Själv gav Gath ett nervöst men sympatiskt intryck. Han kanske inte hade räknat med så mycket folk på en presskonferens. Han verkade dock gå hem hos de sponsorer och supportrar som var på plats. Men själv blev jag fundersam över ett par ämnen. Och det kanske inte främst berör Mikael Gath även om det indirekt har med honom att göra. 1+1-årskontrakt är bra. Då får båda parter känna på varandra om det inte fungerar. Sedan är Mikael en ung, hungrig och spännande tränare som har drivet. Och det ska man inte underskatta. Men samtidigt har han ingen överdriven erfarenhet att träna seniorlag. Och när det väl blåser i KIK så blåser det rejält även om Gath inte verkar vara den som viker ner sig…

Det som förbryllade mig mest var sportchefsfrågan och om vad KIK vill den kommande säsongen? Gath sa att han inte kommer ligga sömnlös om nätterna, men samtidigt har han noll erfarenhet av att bygga spelartrupper och värva spelare. Både Gath och Falk erkände att Joakim Johansson kommer finnas till hjälp och jag tycker inte det är fel, men kommer det hålla i längden? Det ska bli spännande att följa.

Falk snackade om att han vill att KIK ska vara bättre än förra året. Men är det realistiskt? KIK dras  med skulder till Kronofogden, en skatteskuld på 240 000 kronor. ”Jag är inte orolig för vår ekonomi, men det är ledsamt att det gick så här långt”, sa KIK:s ordförande Christian Falk till Bladetsporten. Jag har fått indikationer på att KIK kommer göra ett bra resultat för verksamhetsåret som varit, men likviditeten är det värre med…

Något konkret sportsligt mål kom aldrig fram på presskonferensen. Den nya ”planen” är inte helt utformad än. Någon mer information om assisterande tränare eller spelartruppen fick vi inte heller på PK:n. Det vi däremot fick veta är att KIK:s hemmacup kommer spelas 7-9 september och att IK Oskarshamn kommer vara ett av lagen. Jag har också hört surr om Karlskrona.

x x x

Ordförande Falk och övriga i klubben har en hel del att göra. Pär ”Chippen” Persson lämnar KIK:s juniorverksamhet där han hade en stor roll även med hockeygymnasiet. ”Chippen” ska träna division II-laget Sölvesborg framöver. Nu behöver KIK hitta tränare för J18 och J20, samt någon som ansvarar för hockeygymnasiet.

x x x

Fredrik Lindblom. Där har ni en oerhört viktig kontraktsförlängning för KIK. En spelare som har rutinen och som kan bli en ordentlig ledargestalt på isen under säsong 5 och 6 i klubben. Lindblom är en skön lirare och börjar bli synonym med KIK. Plus till KIK som lyckades lösa en helhetslösning för Lindblom och familjen.

x x x

Det snackas om att runt tio spelare är klara för en fortsättning i KIK, det enda som saknas är presentationen. Till exempel ska Oliver Tornerfeldt,  Viktor Wahldén och Christoffer Rasch vara klara. Kloka och ”billiga” förlängningar. Däremot har jag hört att KIK får svårt att behålla behålla Daniel Andersson och Simon Norberg. Fortsättning följer.

x x x

Jag nås också av uppgifter av Alexander Molldén kan vara på väg in igen. Även Melker Karlsson kan vara aktuell för en tryout. Två backar och två KIK-produkter. I årets trupp fanns bara Roger Ohlsson, och han spelade knappt den här säsongen. Jag är alltid positiv till egna produkter och man ska inte underskatta värdet i det.

 


KIK:s silly season 2018-2019

Förlängningar: Fredrik Lindblom (back), Malte Sjögren (forward).

Klara in: Mikael Gath (tränare).

Klara ut: Christopher Lindholm (slutar), Måns Hansson (IK Oskarshamn), Tony Pappila (IK Pantern), Joakim Johansson (slutar som sportchef), Mats Lusth (Mora IK).

Rykten in: Melker Karlsson (try out), Alexander Molldén (Gripen/Mörrum).

Rykten ut: Fredrik Hansson (allsvenskan, utomlands), Joakim Strandberg (Tyringe), Joel Gistedt, Amil Krupic (Vita Hästen), Mikael Johansson (allsvenskan), Acke Ringström (Västerås), Simon Norberg (allsvenskan), Daniel Andersson, Johan Skinnars (allsvenskan, utomlands).

Truppen just nu: 

Målvakter:

Backar: Fredrik Lindblom.

Forwards/centrar: Malte Sjögren.

x x x

Hör ni några rykten eller har andra funderingar är det bara slänga iväg ett mejl: daniel.grozdanovski@kristianstadsbladet.se.

Jag finns även på Twitter: @Grozzan.

x x x

//Daniel