Betygen på KIK-spelarna, del 2

Blogg, Hockeyallsvenskan

Då fortsätter vi vår betygsättning på den historiska KIK-truppen, vars säsong slutade både snopet och abrupt, men ändå ”lyckligt”.

Nu går vi igenom del 2, med forwards, centrar och tränare.

Betygsskalan: 

  1. Underkänd.
  2. Godkänd.
  3. Bra.
  4. Hög allsvensk klass.
  5. SHL-klass.

P: Per Widerberg

M: Marcus Nilsson.

 

Forwards/centrar: Matcher/mål/assist

Johan Lundgren 51/10/14

P: Känslan är att luften lite gick ur Lundgren efter utlåningen till Rögle. Tycker, som Mackan är inne på, att Lundgren startade säsongen riktigt bra, men att han dalade ju längre säsongen gick. Känns som Lundgren var en av många i årets KIK-lag som gick på rent rus i början för att sedan mattas av. Med tanke på vilken säsong han hade i division 1 så hade man förväntat sig lite mer.

M: Stod för en stark start på säsongen och var ett ständigt hot kring motståndarnas kasse med sin vassa skridskoåkning och vägvinnande driv.  Landade till sist på 10 mål och 14 ass men sett till förväntningarna tycker jag att det var en besvikelse. Lånades ut till Rögle under vintern under ett par matcher, men den lilla smaken av SHL fick inte den effekt som Lundgren och KIK önskade. Gick inte att känna igen i slutet av serien, då energin och drivet verkade gå på tomgång.

 

Fredrik Hansson 51/11/19

P: Kanske konstigt att b-a-r-a sätta en tvåa i betyg på spelaren som kom tvåa i den interna poängligan, men känslan är densamma här som med Lundgren. Man hade förväntat sig mer. Hade absolut några matcher där han glänste, men för att vara en spetsspelare så höll han inte riktigt måttet. Jag tror att ”Hasse” känner lite revanschlusta och signar på för åtminstone en säsong till. Nådde en grym milstolpe under säsongen (400 matcher i KIK).

M: ”Hasse” kom tvåa i den interna poängligan, men hade också den näst sämsta plus-minus-statistiken (-16) i laget. 31-åringen (fyller 32 i april) hade ibland problem att hänga med i tempot och i hemjobbet höll han i vissa stunder ”Dick Axelsson-klass” (och det är INTE direkt en hockeytränares dröm). Inte heller det patenterade direktskottet i PP satt där det skulle, men det hade förstås att göra med bättre motståndare och vassare burväktare. Jag tror att ”Hasse” kan bättre och magkänslan säger att han kör minst ett år till i den gröna tröjan.

 

Dennis Svensson 52/11/19

P: Fick en stor roll när han skrev på för KIK och jag tycker att han skötte den med bravur. En väldigt nyttig spelare som kan användas både som center och ytterforward. Faktum är att detta var Svenssons bästa poängsäsong i sin seniorkarriär (räknat grundseriematcher) och då är jag övertygad om att det finns en nivå till. Tur för KIK att han står på kontrakt, för annars hade han nog blivit svår att behålla.

M: En av två KIK-spelare som spelade alla 52 matcher i Hockeyallsvenskan. Landade på exakt samma poängproduktion som ”Hasse” (11+19) men gjorde lite mer nytta över hela isen. En nyttig spelare, som förmodligen har flera vassa hockeysäsonger kvar i kroppen. Har kontrakt med KIK även nästa säsong.

 

Malte Sjögren 50/8/11

P: När man väl ska blicka tillbaka på årets KIK och ta fram höjdarna från säsongen så kommer åtminstone jag landa på framför allt kedjan med Malte Sjögren, Herman Hansson och Daniel Andersson. Den trion fungerade sedan dag ett och det måste vara överjävligt för motståndarlagen att ställas mot dessa energiknippar. Daniel Andersson bidrar med tyngden och Malte samt Herman med farten. Trion är snubblande nära en fyra för mig faktiskt och kan Malte Sjögren öka sitt poängsnitt något så har han en väldigt fin hockeyframtid tillmötes.

M: Den lilla duracellkaninen körde med Ica Basic-batterier i början av säsongen och var ganska anonym. Men ju längre allsvenskan gick, ju mer tog Sjögren för sig och efter jul – när Sjögren och KIK kommit överens om en förlängning – var de där rödvita batterierna utbytta mot en turbomotor. Var KIK:s bäste forward i slutet av säsongen och gjorde flera starka matcher, oftast ihop med Herman Hansson och Daniel Andersson.


Malte Sjögren gjorde en stark avslutning 
på säsongen.

 

Anton Heikkinen 40/15/5

P: Kändes som ett riktigt wildcard inför säsongen men man får verkligen säga att Heikkinen hittade rätt i KIK-dressen. 15 kassar i Hockeyallsvenskan som 19-åring inger respekt. Dock lyckades han inte riktigt kliva fram i de matcherna på slutet när KIK var desperata efter poäng. KIK hade nog gärna haft kvar Heikkinen, men det mesta tyder på att det blir Södertälje härnäst för ”Heikki”.

M: Blev KIK:s bäste målskytt under premiärsäsongen av Hockeyallsvenskan. Den lille måltjuven satte dit 15 kassar på sina 40 matcher och visade gång på gång hur viktigt det är att ha spelare som kan göra de där ”lätta” målen. Ibland såg det så enkelt ut när han gick på avslut. Men Heikkinen var faktiskt som blekast och mest osynlig när han behövdes som allra mest. Han gick mållös från de sju sista matcherna i Hockeyallsvenskan och såg inte speciellt vass ut i de sista matcherna.

 

Erik Santesson 50/7/12

P: Otroligt nyttig spelare som kastades runt en del under säsongen. Började lovande tillsammans med Lundgren och Hansson, men fick sedan flytta på sig allt mer när Bourbonnais kom in. Santesson gör en mer än godkänd säsong och borde nog belönas med ett nytt kontrakt.

M: En riktig ”hjälpgumma” som spelade i de flesta formationer under säsongen. Ibland i checking-line, ibland i ”game-winning-line”. Spelade de 50 första matcherna men en otäck huvudskada gjorde att han missade de två sista matcherna. Känslan är att KIK kommer att förlänga med den Ängelholmsfödde 23-åringen.

 

Herman Hansson 49/5/8

P: Ni kan läsa vad jag tycker om kedjan Sjögren-Andersson-Hansson i motiveringen till Sjögren. Grym säsong av Herman som säkert hade en del andra anbud att ta ställning till. Med två av tre från kedjan intakt så väntar vi väl bara på Anderssons förlängning?

M: Jag tycker nästan att man kan kopiera min motivering från Malte Sjögren. Två till spelsättet ganska lika spelare, där båda lever på skridskostyrka, energi och pannben. Låt vara att Herman är lite mer fysisk än Malte och att Sjögren är lite mer poängstark än Hansson. Herman spelar i KIK även nästa säsong. Han har en tydlig och klar roll i Mikael Gaths lagbygge.


Herman Hansson – ett nyttigt energi-
knippe.

 

Daniel Andersson 50/9/10

P: Börjar känna mig tjatig.., men. Daniel Andersson visade sig vara en väldigt nyttig värvning och fann sin roll snabbt i laget. Det vore oklokt att inte förlänga med ”Kingen” till nästa säsong.

M: Länk nummer tre i ”powerkedjan” tillsammans med Malte Sjögren och Herman Hansson. Sanningen är faktiskt den att de här tre – Sjögren, Hansson och Andersson – var de enda av KIK:s frekvent spelande forwards och centrar som hamnade på plus i ”plus-minus-statsen”. Sjögren på sex och Hansson och Andersson på två. Spelar i KIK även nästa säsong? Ja, jag tror faktiskt det.

 

Tony Pappila 38/3/7

P: Först och främst hoppas jag att Tony Pappila tar sig tillbaka från sina problem utanför hockeyn. Otroligt tråkigt slut i KIK-dressen. Om man kollar utifrån det sportsliga så tycker jag inte att Pappila kom upp i någon särskild nivå. Han ville mycket på isen – men fick inte ut särskilt mycket. Svag tvåa.

M: Pappilas tid i KIK fick ett mycket tråkigt slut då hans psykiska hälsa gjorde att han tvingades avbryta säsongen efter 38 spelade matcher. Inledde annars säsongen starkt, men ju längre tiden gick ju mindre roll kom han att spela, av fullt förklarliga skäl. Jag hoppas att Pappila mår bättre i dag och det hade förstås varit kul att se honom på en hockeyrink i framtiden igen.

 

Kalle Miketinac 41/5/16

P: Här är vi nästan för första gången lite oens jag och Mackan. Tycker Miketinac gjorde en stark säsong och skulle vilja ge honom en stark trea. Finns otrolig mycket hockey i Miketinac och det är en spelare som jag tror kommer att växa till nästa säsong. Hittar man ett par lekkamrater till honom så kan han mycket väl bli en poängkung i KIK nästa säsong.

M: Bidrog starkt till att KIK kunde vinna Hockeyallsvenskans tekningsliga med 53,45 procent vunna tekningar. Rent produktionsmässigt hade jag dock väntat mig från den spelskicklige centern. Hade också problem med det fysiska spelet i sarghörnen där Miketinac ofta vägde för lätt. På gränsen mellan två och tre och vi ger honom en svag trea.


Kalle Miketinac får en svag trea, men
här 
finns mer att krama ur…?

 

Gustav Willman Borvik 46/8/6

P: Känns som en spelare som gjorde jobbet i det tysta. Skrapade ändå ihop en helt okej målskörd och var stundtals en nyttig spelare för KIK. Blir spännande att se om det finns en nivå till i Willman Borvik.

M: Gjorde det historiska ledningsmålet i premiären mot Tingsryd och har varvat starka prestationer med lite mindre starka. Syntes inte jättemycket i vissa matcher, men gjorde ändå alltid jobbet. Stabil, nyttig och lojal.

 

Kevin Wennström 20/3/2

P: Tycker inte alls att Wennström hittade rätt i KIK. Kändes väldigt anonym ute på isen och var i min åsikt bara en utfyllnadsspelare. Ska man inte förvänta sig lite mer av ett SHL-lån?

M: Röglelånet gjorde inget större väsen av sig under sina inledande matcher i KIK. Lyfte en smula i slutet av säsongen då det också trillade in några poäng, men något succélån var det inte tal om. Klarar ett godkänt betyg med ett nödrop.

 

Riley Bourbonnais 11/5/3

P: Visst, Riley petade in några viktiga puckar framför mål, men det kan inte vara en värvning som KIK-ledningen var nöjd med. I spelet såg han direkt vilsen ut och jag tycker att han hade stora problem med tempot. Åtta poäng på elva matcher är så klart bra, men för mig var den här värvningen mer fiasko än succé.

M: Värvades in under jultid som KIK:s ”Supporterspelare”, men lite långsam pappersexercis gjorde att amerikanens debut dröjde. Han fick därmed extra tid att träna ihop sig med laget, men när debuten väl kom så var det en ganska vilsen och bortkommen Bourbonnais vi fick se. Var inte direkt någon fena på rören, men desto vassare när det började lukta målchanser framför kassen. Gjorde fem mål på elva matcher och flera av dem var typiska måltjuvs-mål. Poängmässigt kan man inte klaga, men i det övriga spelet bidrog han inte alltför mycket. Missade de sista matcherna på grund av skada och sjukdom.

 

Axel Sundberg 52/3/6

P: Fick ut otroligt lite trots att han spelade samtliga 52 matcher. Känns inte riktigt som Sundberg har det där lilla extra som krävs i Hockeyallsvenskan. Hade nog mått bra av en säsong i division 1.

M: Den andra spelaren tillsammans med Dennis Svensson som spelade alla 52 matcher i Hockeyallsvenskan. Men trots det fick Sundberg det aldrig att lyfta riktigt. Blixtrade till ibland, men de stunderna var alldeles för få. Jag tippar att KIK inte väljer att förlänga med Sundberg till nästa säsong.

 

Mikael Johansson 25/1/2

P: Det var nog det sista vi såg av Mikael Johansson. Skador bidrar så klart till säsongsbetyget, men den lilla istiden talar sitt tydliga språk. Det är en nivå för mycket för Johansson.

M: Ingen säsong att minnas för ”Micke” Johansson. Drabbades av både tuffa skador och envisa sjukdomar och spelade bara 25 matcher, där några dessutom var med bristfällig istid. Precis som Sundberg tror jag att han har gjort sitt i KIK.

 

Marcus Sylvegård 8/1/1

P: Man hade ju velat se mycket mer av Sylvegård. I längden tror jag att det hade kunnat bli ett succélån faktiskt. Tråkigt att han kallades tillbaka så pass tidigt, men sådan är hockeyn.

M: Åtta matcher i KIK blev det för SHL-profilen från Växjö Lakers. Till en början lät det som att Sylvegård skulle bli ett långvarigt lån men när Växjö sedan kallade hem honom så slog Sylvegård sig in i Växjös lag och KIK såg aldrig mer röken av honom.

 

Nikolai Skladnichenko 5/3/1

P: Också en spelare man hade velat se mer av. Efter hattricket mot Modo var man ju nästan salig och då kom avstängningsdomen. Jämför man Skladnichenko med Bourbonnais så känns det som dag och natt. Värd en chans nästa säsong tycker jag.

M: Spelade bara fem matcher för KIK, men han ändå göra en del avtryck med sitt hattrick i bortarysaren mot Modo (6–5 till Modo efter straffar). I samma match fick han dessutom matchstraff för checking to the head och blev avstängd fyra matcher. Ett beslut som KIK rasade över och även överklagade, till ingen nytta. KIK har själva varit inne på att Skladnichenko kan vara aktuell även för nästa säsong, men jag är ändå tveksam till att vi får se honom i KIK-tröjan till hösten. Det är bara en känsla jag har.

 

Dennis Finn Olsson 13/0/0

P: Kändes mer som en Mörrumsspelare än en KIK-spelare. Gjorde inga större väsen av sig när han fick chansen i KIK och Hockeyallsvenskan känns som en nivå över Finn Olsson.

M: Bokfördes för 13 matcher, men majoriteten av dem var som extraspelare med lite eller ingen istid alls. Fick en handfull chanser men hängde inte riktigt med i det allsvenska tempot. Var utlånad till Mörrum under stora delar av säsongen och det var nog nyttigt för Finn Olsson.

 

Thom Flodqvist, Linus Pettersson, Simon Andersson och Adam Ingvarsson spelade för få matcher för att betygsättas. 

 

Tränare

Mikael Gath, huvudtränare.

P: Det har nog varit en väldigt lärorik säsong för Mikael Gath. Jag gillar tänket att satsa på unga hungriga spelare, men tyvärr lös orutinen igenom lite när svackan väl kom. Klart att det fanns stunder där Gath kunde kastat om lite mer i laget, men jag delar Mackans tankar här att det inte fanns så supermycket att jobba med. Gath hoppas så klart att en del spelare växlar upp till nästa säsong, men jag hoppas att det kommer in ett par rutinerade nyförvärv likt Acke Ringström som presenterades förra veckan. Det krävs lite både och tycker jag.

M: Gath har fått en del kritik från fans och supportrar för sitt sätt att coacha laget under matcherna. Vissa har ansett att Gath varit för passiv i båset, gjort för få förändringar och rört runt för lite i grytan. Jag håller delvis med. I vissa matcher kändes det som att Gath kunde kastat om mer i laget och framför allt gått ner på folk. Samtidigt hade han inte jättemycket att trolla med under säsongen, men som sagt, lite mer fingertoppskänsla hade nog gått att önska.

 

Andreas Lilja, assisterande tränare.

P: Känns som Gath och Lilja kompletterade varandra väldigt bra i båset och det ska bli intressant att se hur Lilja kommer att ersättas. Spelet i boxplay har faktiskt varit ett av säsongens mest positiva inslag och det ska Lilja ha kredd för. Önskar honom all lycka till i Malmö.

M: Ett bra och kunnigt bollplank till Gath. Var ansvarig för KIK:s backsida och spelet i boxplay. Lilja kan så klart sin hockey och är även bra på att lära ut sina kunskaper. Det är, om inte annat, ”övergången” till Malmö Redhawks ett lysande bevis på.


Andreas Lilja lämnar KIK för Malmö Red-
Hawks.