Bortaturnén som blev till en crosschecking-gate

Blogg, Hockeyallsvenskan

KIK lyckades håva in tre av nio poäng i matcherna mot Västerås och Mora. Det var ruskigt nära att bli sex, men den oerhört skicklige Johan Persson ville annat.

Förutom att det bara blev 33-procentig utdelning i poängkolumnen har det så här långt varit en ganska dyrbar bortaturné för KIK. En axelskada på Kevin Wennström men framför allt tre crosscheckingar som alla har  renderat i sammanlagt sex matchers avstängning.

Två matcher vardera för Amil, Krupic, Deven Sideroff och Trevor Cheek och det innebär att Sideroff och Cheek missar både kvällens match mot Almtuna och hemmamötet med AIK på fredag.

”Det har varit mycket snack kring dessa förseelser samt bedömningarna och besluten kring dessa och folk har (i vanlig ordning) rasat på sociala medier. Själv har jag svårt att gå igång lika mycket.”

Det många, främst ”Mora-folket”, har rasat över var att Deven Sideroff fick spela måndagens match trots att han var under utredning efter förseelsen på söndagen. Men där var C Mores kommentator Andreas Åberg vaken och hade kontaktat disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay före måndagens match. Åberg berättade då i sändningen att Ramsay själv beslutat, han kan göra det, att Sideroff skulle få spela då Ramsay var osäker på om Sideroffs crosschecking skulle rendera i en avstängning när väl nämnden skulle ta upp fallet. Med andra ord tyckte Ramsay själv att det inte var en jättegrej och därför lät han KIK-forwarden spela.

Jag har även varit i kontakt med Andreas Åberg efter detta och han berättar också att han hade bett Ramsay om ett liknande exempel men Ramsay hade då inte kommit på något på rak arm. Nä, må så vara. Men nu gick Ramsay på sin magkänsla och valde att ”fria” Sideroff för stunden och det har jag egentligen inga problem med. Om det nu finns en möjlighet att låta en spelare vara tillgänglig under utredning, varför ska den möjligheten inte kunna utnyttjas om man nu, som i Ramsays fall, tycker att händelsen inte är solklar utan att det föreligger ett frågetecken kring själva anmälan. Sen är det ju en annan femma att Ramsays vänner i disciplinnämnden inte såg på händelsen på samma sätt…

…för när disciplinnämnden sedan sammanträdde på tisdagen kom beskedet att Sideroff stängs av i två matcher. Och då blir det ju lite…fel. Först friad – och sen fälld. Å andra sidan: Ramsay gick på sin magkänsla och såg på händelsen på ett sätt och hans kamrater i nämnden hade ett annat sätt att se på det. Och det är nog varken första eller sista gången som folk är oense om olika situationer i idrottens värld…

Sedan när det gäller straffsatserna kring de tre crosscheckingarna kan man så klart ha synpunkter på. Och det har jag också. Att Sideroff och Cheek fick samma straff som Krupic rimmar inte alls med förseelserna.

I min värld är Krupics tilltag värre än de andras. Krupic har själv sänkt William Wikman innan Mathias From kommer fram efteråt och ska markera mot Krupic. Då sätter KIK-backen upp klubban mot hakan/ansiktet i en crosschecking-rörelse. Och där håller jag med disciplinnämndens motivering: ”Crosscheckingen är onödig, respektlös och medför skaderisk”.

Om Sideroff och Cheek fick två matcher så skulle Krupic få det dubbla i så fall. Men kanske mer rimligt: Tre matcher på Krupic, en på Sideroff och max en på Cheek.

Sideroff blir ju i princip pååkt av Moras Emil Oksanen (som vill hämnas en korrekt men tufft utförd tackling) och på bilderna ser det också ut som att Oksansen har klubban i ett högt läge när han går in mot KIK-spelaren. Att Sideroff höjer klubban i den situationen är betydligt mer förståeligt än Krupics agerande mot From. Men visst, samtidigt är man ansvarig för sin klubba (som det heter) och därför ska man ju använda den så lite som möjligt till allt annat än att hantera pucken. I Trevor Cheeks fall finns det inga bilder för oss att titta på och där får man gå på vad folk säger och vad som disciplinnämnden skriver:

”37:45 in i matchen Mora-Kristianstad uppstår en situation utanför Moras spelarbås mellan Kristianstad #13 (Cheek) och Mora #22 (Måns Carlsson). I situationen bromsar Mora #22 och initierar kontakt med Kristianstad #13 som befinner sig strax bakom. I samband med detta Cross-checkar Kristianstad #13 moraspelaren i ryggen som gör att han faller våldsamt in i sargen. Detta agerande sker med kraft och på ett avstånd från sargen som bedöms medföra stor skaderisk.

Spelaren (Cheek) har uppgett följande: Jag åker tillbaka mot vårt bås. Jag får en offensiv tackling emot mig och svarar då med att tackla tillbaka honom i samma riktning som sargen i längsgående riktning. Hinner inte se om båsdörren är öppen eller inte. Jag själv är nära sargen. Om dörren inte varit öppen så hade det inte blivit någonting. Spelaren kan slutföra hela matchen och spelar i powerplay efter. Inte någon mening att skada utan mer att tackla tillbaka.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Nämnden finner det, genom domarens uppgifter, utrett att Trevor Cheek gjort sig skyldig till en crosschecking som är bestraffningsbar. Förseelsen bör föranleda en avstängning.

Vid straffmätningen beaktas följande nyckelfaktor: ”Stor skaderisk.”

Som sagt, svårt att tycka något utan tv-bilder men att båsdörren stod öppen när Carlsson puttas/tacklas framåt av Cheek gör ju att det blir en otursaspekt i det hela.

Men Cheeks fall får stå lite för sig själv. Däremot viker jag mig inte när det gäller Krupic vs Sideroff. Där skulle det ha varit skillnad på straffskalan.

En annan aspekt på de här gröna förseelserna är att dessa herrar kanske borde göra det de är bra på med klubban, i stället för att vifta i ansiktshöjd med den. Och överlag är det mest riktat till Trevor Cheek. Med måndagens matchstraff toppar han nu hela utvisningsligan i Hockeyallsvenskan. 86 minuter på 34 spelade matcher. Det är 13 minuter ner till tvåorna Emil Berglund (Almtuna) och Arvid Aronsson (Karlskoga).

Som tur är, för KIK, så har Cheek levererat även på andra plan…

Till sist: De som sitter i disciplinnämnden har vanliga jobb vid sidan av och det ska man ha respekt för. Jag kan därför inte förstå att folk klagar på tiden det tar från anmälan till beslut. Överlag tycker jag att de är ganska kvicka. Jämfört med Handbollsligan (Sveriges högsta serie i den sporten) är hockeyns disciplinnämnd Tampa Bay medan handbollens dito är mer HK Björnen.

/Marcus