”Det går inte att ducka för – KIK:s restschema ser ruggigt ut”

Blogg, Hockeyallsvenskan

Kan det bli mer spännande?
Alltså kampen om överlevnad i Hockeyallsvenskan.
Med en fjärdedel kvar av grundserien är åtta (!) av lagen indragna i bottenstriden och samtliga spelar för att undvika play in, men också för att nå slutspel.
Så hur kommer det att gå? Sportens hockeybloggare ger sig på att tippa återstoden av Hockeyallsvenskan och båda tror att Kristianstads IK kommer att få det ganska jobbigt…

Per Widerberg

1) KIK föll hemma mot Vita Hästen och nu är man otäckt nära strecket. Hur går det för Mikael Gaths mannar i vår?

– Det var många som drömde tidigt i början av säsongen att KIK på nytt skullle utmana topplagen och vara det där jobbiga laget som ingen vill möta. Men ganska snabbt förstod man att truppen inte alls var lika bra som förra året och att de tilltänkta spetspelarna var en, eller till och med flera, klasser sämre än Trevor Cheek, Deven Sideroff och Kristoff Kontos. Nu är man i ett läge där det kan gå riktigt illa faktiskt och jag trodde inte att KIK skulle vara i ett så pass utsatt läge som man faktiskt är.

Som kollega Mackan skriver så har jag också gått och väntat på en formtopp och en svit där KIK radar upp segrar. Så har det inte blivit och nu vill det till att KIK plockar en del ”oväntade” poäng för att hålla åtminstone två lag bakom sig. Det är det man måste sikta mot nu och jag tror att där finns tillräckligt med kvalité för att man lyckas.

2) Alla lag upp till sjundeplacerade Almtuna kan räknas in i bottenstriden. Men vilket lag har det tuffaste restschemat?

– Dubbla möten med Modo, BIK Karlskoga och Mora. Dessutom tre möten med Västerås, som börjar hitta någon slags form. Det går inte att ducka för att KIK:s restprogram ser ruggigt ut och det vill verkligen till att man spottar upp sig lite och kniper några poäng i de mötena.

Sedan kan det vara en fördel att ställas mot topplag i slutet av grundserien och går man bara på formen så känns det som att både Östersund och Vita Hästen kommer få en jobbig avslutning. Det kan bli KIK:s räddning senare i vår och det faktum att Västervik redan är en bra bit efter.

3) Två lag ska göra upp senare i vår om en plats i Hockeyallsvenskan. Vilka två lag gör upp och hur går det?

– Västervik har ändå sju poäng upp till Östersund ovanför strecket och har spelat en eller till och med två matcher fler än alla lagen ovanför. Det tror jag blir för tufft att hämta in. Nykomlingen Östersund har charmat många under hösten, men det roliga har verkligen börjat ta slut för dem och jag skulle inte bli förvånad om det blir dem som slutar nästjumbo när grundserien ska sammanfattas.

Jag tror dock att i ett möte med Västervik så drar Östersund det längsta strået och med facto klarar sig kvar i hockeyallsvenskan.

KIK tror jag blir tolva och sen väntar en vårstädning av truppen i den större storleken. Det är min vilda gissning.

 

Marcus Nilsson

1) KIK föll hemma mot Vita Hästen och nu är man otäckt nära strecket. Hur går det för Mikael Gaths mannar i vår?

– Jag börjar faktiskt bli lite orolig å KIK:s vägnar. Laget skriker efter en målskytt och vi vet hur mycket det betyder när vinnare och förlorare ska koras. KIK spelar stundtals ganska bra hockey och den senaste tiden har jag mest gått och väntat på att det ska lossna. Men det gör ju aldrig det. Och snart börjar väl det trubbiga anfallsspelet sätta sig i huvudet på allvar på spelarna också och då kan det gå riktigt illa. Jag tror dock att där finns tillräckligt med räddningsplankor för att KIK ska lyckas undvika den där förhatliga playout-platsen.

KIK ligger elva med 13 matcher kvar att spela och jag tror att KIK landar på just den där elfteplatsen när vi har gått i mål. Det betyder i så fall att säsongen är äver när ligan är över och det är lite trist. Men jag är rätt säker på att Mikael Gath & Co väljer det före ett playout…

2) Alla lag upp till sjundeplacerade Almtuna kan räknas in i bottenstriden. Men vilket lag har det tuffaste restschemat?

– Jag tycker att det ser lite halvrisigt ut för Östersund. Den pigga nykomlingen är inte så himla pigg längre och det känns som att deras förlängda smekmånad är över. De har tio raka matcher utan någon trepoängare och formen verkar bara bli sämre och sämre. Laget kommer också från en mardrömslik avslutning på förra veckan då man först föll med 0–2 mot Björklöven på fredagen för att två dagar senare nollas ännu en gång när Mora vann i Östersund med hela 6–0. Jag har ju tippat att KIK ska klara sig men pratar vi spelschema så avslutar KIK med Modo, Mora, Karlskoga och Västerås. En inte helt enkel avslutning på ligan och skulle det vara kniven mot strupen i de matcherna så vete katten hur det kommer att gå.

3) Två lag ska göra upp senare i vår om en plats i Hockeyallsvenskan. Vilka två lag gör upp och hur går det?

– Västervik har känts avhängda, men tog en viktig trea i söndags borta mot Tingsryd och har lite vittring nu. De ska möta ett bortasvagt Vita Hästen två gånger på hemmais och de är i-n-t-e körda än. Jag tror som sagt att Östersund får det tufft och de kan mycket väl hamna sist när vi har spelat 52 omgågar. Jag är inte speciellt imponerad av Vita Hästen och min magkänsla säger att det blir den ekonomiskt krisande Hästen som tvingas till playout mot Östersund. Där tror jag dock att Norrköpingsgänget tar sig samman och räddar sig kvar. Östersund har varit en frisk fläkt men i höst är det Hockeyettan som gäller igen.