Gaths snack gör att han krockar med sig själv

Blogg, Hockeyallsvenskan

Ni trodde kanske att den var död. Men Hockeybloggen lever faktiskt. Inte med samma upplägg som förra säsongen, men några inlägg kommer det allt att bli under säsongen.

Tio omgångar är spelade av Hockeyallsvenskan 20/21 och alla vet att det är en väldigt speciell höst och ett otroligt märkligt idrottsår. Men jag är så förbannat trött på allt vad pandemi, covid-19 och corona heter. Nu har jag nämnt dessa ord e-n gång men detta inlägget ska absolut inte handla om det.

Jag tänkte istället ventilera lite om KIK:s färgstarke tränare Mikael Gath. När jag pratade med honom i går inför kvällens match mot AIK så frågade jag honom om det skrala målskyttet (KIK:s 18 mål på tio matcher är sämst i ligan tillsammans med Väsby) var den ”enda” orsaken till att KIK ligger näst sist i tabellen. Då började Gath prata om tre F: Förväntningar, förutsättningar och förhandssnack. Det kändes som att han ville säga något och jag tyckte efteråt att hans ord var mer värt än några extra rader under rubriken ”Tränarsnack” i förhandsrutan. Ett perfekt ”ventileringsämne” i bloggen med andra ord…😊

Jag vet inte om Gath är inne och läser kommentarerna som lämnas i samband med våra liverapporteringar eller om han tar del av olika kommentarer och åsikter på sociala medier. Men att det knorras bland KIK-supportrarna, det hade han greppat. Och det var någonstans där som hans utläggning med mig utgick ifrån.

– Vi har förlorat med AIK med ett mål och folk är missnöjda. Jag förstår att man är besviken och nedstämd, men jag är lika frustrerad och besviken efter en förlust som alla andra, förmodligen ännu mer.

Resonemanget fortsatte sedan med att AIK som lag och klubb har helt andra förutsättningar än vad KIK har.

– De är miiiiil ifrån oss och spelar i en helt annan liga när det gäller både förutsättningar och rimliga förväntningar.

KIK-tränaren vill nog få till ett lite mer sansat klimat i KIK-kretsar och det är förmodligen därför som han använde ord som ”veta sin plats i näringskedjan”. Och där vet vi ju alla att KIK:s plats är i botten med allsvenska mått mätt.

Nu då till själva ”krocken”. Mikael Gath krockar nämligen med sig själv när han säger ovanstående ord och han gör det på grund av sina egna ord i förhandssnacket inför säsongen. Ni som hängt med vet att Gath pratat om minst topp 10 och att målet någonstans måste vara SHL. ”Man måste ha målet att hela tiden vinna, annars kan man lika gärna göra något annat”, brukar han säga.

Jag förstår hans uttalande och jag är lite av samma skrot och korn själv. Gör man något så vill man göra det till 100 procent och man vill också VINNA. Att gå ut och snacka inför en ligastart och bara säga att man ska komma typ tolva, hur kul är det? Inte ett dugg. Inför damernas SHE i handboll gick till exempel Bodens tränare ut och tippade sitt eget lag sist i serien. Vad är det? Hål i huvudet skulle jag säga. Att man bara får för sig att göra det är en sak men vad skickar det för signaler till spelare och supportrar? Då tar jag ju hellre Gaths snack – sju dar i veckan.

Men med tanke på att KIK då ligger där de ligger i den där ”allsvenska näringskedjan” så blir Gaths uttalande också provocerande och utmanande. Folk som läser hans snack om SHL hit och dit undrar förstås vad han tänker och hur han är funtad. O-m man nu bara tar hans ord bokstavligt och inte ser det i en annan kontext och det är det långtifrån alla som gör. Och då blir det förstås både ett dilemma och en krock när han nu bara drygt en månad senare pratar om att man ska veta in plats och att förväntningarna måste ligga på en rimlig nivå. Det går ju inte riktigt ihop det där.

Men det vet också Mikael Gath.

– Jag vet att jag har gått ut med att vi ska komma topp 10 och gå till SHL och sånt snack och jag är kanske lite ”dum i huvudet” som håller på så, men det är ju så j-a-g funkar, sa han under samtalet i går.

Nånstans i den här diskussionen så förstår jag Gath, men samtidigt inte. Innerst inne vet jag att han är supernöjd om han ser till att KIK är allsvenskt även säsongen 21/22, men jag tror att han har varit lite för ärlig och naiv i sitt förhandssnack inför både denna och förra säsongen och det får han betala för i form av upprörda kommentarer och mer eller mindre genomtänkta kommentarer på sociala medier. Som man bäddar får man ligga. Och han skulle ju bara kunna lägga band på sig och skippa det där SHL-snacket så hade det förmodligen inte knorrats lika mycket i de gröna leden när pucken inte studsar rätt eller när poängen inte trillar in.

KDFF-tränaren Elisabet Gunnarsdottir körde med samma taktik för några år sedan. Då tippade hon alltid sitt lag som segrare i damallsvenskan med ungefär samma motivering som Mikael Gath. ”Man vill ju VINNA”. Hon fick sina rubriker och det skrevs några artiklar och tyckare, men sen tonade hon ner förväntningarna under säsongen och det knorrades inte så mycket för det. Och hon är som bekant fortfarande kvar och leder KDFF-skutan, som dessutom ångar på rätt bra för tillfället…

Sedan är förstås en sida av myntet hur många supportrar man har och hur engagerade dessa är. Det måste man ju ta in i vågskålen och där tror jag att Mikael Gath hellre väljer att det skrivs och tycks en massa (på en acceptabel nivå) eller att det inte skrivs alls.

Men den ”fajten”, den på sociala medier, den kan han aldrig vinna, den gode Gath.

Hur stor vinnarskalle han än har.

/Mackan