Här är betygen på KIK-spelarna, del 1

Blogg, Hockeyallsvenskan

Säsongen tog hastigt slut och istället för ett rafflande kvalspel kämpar KIK med att få ekonomin att gå ihop. Samtidigt känner Hockeybloggen att det är hög tid att betygsätta spelarna från årets trupp. Betygen kommer att sättas utifrån egna värderingar och tankar. För att inte göra inlägget allt för långt börjar vi med att gå igenom målvakter plus backar.

Betygsskalan: 

  1. Underkänd.
  2. Godkänd.
  3. Bra.
  4. Hög allsvensk klass.
  5. SHL-klass.

P: Per Widerberg

M: Marcus Nilsson.

Målvakter: Matcher/insläppta mål

Joel Gistedt 5/11.

P: Gistedt inledde säsongen som tydlig förstamålvakt men redan i den femte matchen höll sig olyckan framme. Gistedt skadade knäet och sedan matchen mot Mora har vi inte sett röken av målvakten på isen. Jag hoppas så klart Gistedt att tar sig tillbaka och jag tycker att han inledde säsongen starkt.

M: Inledde lite darrigt, kom sedan tillbaka starkt i några matcher – men efter en oktoberkväll i Mora försvann han från hetluften på grund av envisa knäproblem. Var enligt ryktet nära en comeback i januari, men åkte då på ett nytt bakslag. Nästan på gränsen att inte betygsättas men det får bli en habil tvåa. Känslan är att han kan ha spelat sin sista hockeymatch…?

Antti Lehtonen 31/95

P: Antti fick en otacksam uppgift när han värvades in i samband med Gistedts skada. Kort efter gick även Robin Wallin sönder och det gjorde att Lehtonen fick stå i princip nonstop. Finländaren blandade och gav. I vissa stunder såg han omutbar ut, men tacklade av allt eftersom. Jag tycker ändå att Lehtonen får mer än godkänt för sina insatser den här säsongen.

M: Låg på fyra plus länge länge, men det kändes som att han tappade i både ork, energi och klass ju längre säsongen led. För hårt matchande? Hade några rejäla dippar – Almtuna hemma då han kastade in två puckar är det bästa exemplet på det. Men helt klart en bra ”mitt-i-säsongen-värvning”.

Robin Wallin 9/29

P: Fick likt Gistedt säsongen förstörd av skador men hann ändå med ett par vassa insatser. Wallin hade nog på allvar kunnat utmana om förstaspaden den här säsongen om det inte vore för alla skador. Jag har framför allt AIK-matchen på bortais i minnet när jag summerar Wallins korta tid i klubben.

M: Jag håller med Widerberg om AIK-matchen då KIK vände 0–2 till 4–2 i sista perioden, men för mig är bästa ”Wallin-matchen” den mot ”Löven” hemma då KIK besegrade den stora allsvenska jätten med 2–1. Hur många ”plockar” gjorde Wallin i sista perioden? Jag tappade räkningen redan efter halva perioden. Fick inte mycket kontinuitet annars och var ganska ojämn överlag.

Christian Engstrand 8/20

P: Engstrand värvades i första hand in för den kommande kvalserien. Nu slapp KIK att spela den och Engstrand stannade på åtta matcher. Trots sin ringrostighet tycker jag att Engstrand gjorde det bra i målet och jag är ganska övertygad om att KIK nog gärna har kvar den rutinerade målvakten över nästa säsong.

M: Fick en drömstart med 9–2 mot sin gamla klubb (Mora) och gjorde en fin insats under den korta perioden han var i KIK. Inga stordåd, men bra. Det räcker så.

Oliver TornerefeltJonathan Stålberg och Jonas Eneroth spelade för få matcher för att betygsättas.

 

 

Backar: Matcher/mål/assist

Morten Jensen 49/3/10

P: Morten Jensen kom till KIK med två starka poängmässiga säsonger i Danmark. Man kan väl lugnt säga att dansken har blandat och gett den här säsongen. Hade förväntat mig lite mer offensivt och det känns osäkert om Jensen blir kvar i klubben.

M: Började säsongen förtroendeingivande och avgjorde en straff-batalj hemma mot Mora med en tjusig straff. Men så mycket roligare än så blev det inte. Stod för flera enkla misstag i slutet av säsongen och kritiserades också öppet av Mikael Gath efter hemmamötet med Västerås i slutet av säsongen. Bänkades också därefter. Nej, Jensen blev ingen succévärvning.

Fredrik Lindblom 48/0/10

P: Lindblom har varit en av KIK:s viktigaste spelare de senaste åren men den här säsongen blev nog inte riktigt vad han hade tänkt sig. Stundtals tycker jag att Lindblom har haft lite svårt med det allsvenska tempot och han gick från att vara en bärande back till att till och med bli petad i några matcher. Noll mål, 10 assist, men också näst sämst plus/minus-statistik i hela ligan (minus 20). Nej, det här var ingen höjdarsäsong för Lindblom.

M: Det är egentligen så mycket att tillägga från föregående talare. Lindblom höll inte måttet i det stora hela, även om han spelade upp sig en smula på slutet. Lägger av nu?

Amil Krupic 48/7/29

P: Från att inte ha fått det att stämma alls i Vita Hästen så fullkomligt exploderade Amil Krupic i KIK. Snabbt blev han KIK:s bärande back och att komma trea i backarnas poängliga inger respekt. I vissa stunder var visserligen Krupic lite nonchalant, men utan honom hade KIK gjort en klart sämre säsong.

M: Högst oväntat, får man väl ändå säga, blev backen med det stora självförtroendet också den stora poängkungen i KIK. Producerade som sagt många poäng, men fick också då och då hybris på offensiv blå, vilket också kostade en del bakåt. Svag fyra. Lämnar för AIK till nästa säsong och Krupic har därmed avverkat tre allsvenska klubbar på de tre senaste säsongerna.

Kristoffer Gunnarsson 47/1/3 (en majoritet av matcherna gjorde han för Mora)

P: KIK jagade rutin och lite jävlar-anamma när krisen var som värst. In kom Kristoffer Gunnarsson och bidrog just med det. Gunnarsson bidrog med ett enklare spel i den egna zonen och frigjorde Krupic ännu mer framåt. KIK fick ut mycket av den värvningen.

M: Tuff och hård i egen zon. Precis det KIK behövde i ett backgäng som annars spelade för naivt i den egna defensiven. En back som säkert hade växt med en försäsong och att få hitta ”KIK-spelet” på allvar. Men blir kan kvar?

Mathias Röndbjerg 47/1/4

P: Blev i onsdags belönad med ett nytt kontrakt och Mikael Gath tror mycket på dansken. Har varit lite upp och ner likt landsmannen Morten Jensen. Mer defensivt inriktad och kan säkert ta steg kommande säsong.

M: Precis som sin landsman (Jensen) inledde han starkt, men dippade också han. Men enligt mig klarade han sig från de där riktigt stora dalarna. Det känns som att det finns mer att krama ur här och jag tycker att det var rätt att man förlängde med lagspelaren Röndbjerg, även om han inte blir en tongiven back nästa säsong.

Viktor Wahldén 46/1/0

P: Jag tycker att Viktor Wahldén får alldeles för lite uppmärksamhet. Kanske är det för att han inte producera särskilt mycket framåt, men sanningen är att ”Walle”, tillsammans med Krupic, varit KIK:s mest pålitlige back den här säsongen. Har absolut bjudit på någon groda här och där, men det finns en annan trygghet hos mig när Wahldén är inne på isen.

M: En riktig ”gnuggare” i det tysta. Väldigt nyttig och trygg. Ingen vän av stora ord trots att det går bra – och det är också en styrka nånstans. Har kontrakt även nästa säsong och det är bra för KIK. Jag tror att han kan växa med ytterligare en allsvensk säsong i kropp och knopp.

Jakob Bondesson 39/2/2

P: Röglelånet som fick en stor roll i KIK. Tycker kanske inte att han har varit så bra som många hade hoppats. Finns visserligen en hel del potential i Bondesson och han kommer säkert att vara aktuell för KIK även nästa säsong.

M: Gjorde det helt okej utan att lyfta till några skyhöga höjder. Vassa offensiva utflykter, men ibland lite valpig i egen zon. En framtidsback.

Malte Setkov 25/5/5

P: Fick en blytung start i klubben och han kändes inte alls redo för Hockeyallsvenskan. Gav bort puckar, vägde lätt i man-man-situationer och såg stundtals lite vilsen ut. Men allteftersom spelade Setkov upp sig och bidrog framför allt offensivt. Kallades hem av Malmö i all hast och tvingade KIK att agera timmarna innan fönstret stängde.

M: Det är precis som Widerberg säger, han fick en otroligt tuff start i den gröna tröjan. I bortamötet med Västervik skyfflade han in ett höstlöv och därefter lyfte han. Var riktigt  bra i några matcher efter jul men precis när han hittat rätt i KIK så kallade Rödhökarna hem honom. Lär inte spela i KIK till hösten. Eller?

Joel Werner 15/1/0

P: Hoppade mellan KIK och Mörrum under säsongen innan han till slut blev klar för Mariestad i hockeyettan. Räckte inte riktigt till i Hockeyallsvenskan och division 1 känns som en mer passande nivå för Werner.

M: Bara att hålla med Widerberg. Allsvenskan var ett snäpp för högt för Werner.

Ahlbin Hernod, Robin Axbom, Sebastian Ottosson och Alexander Molldén spelade för få matcher för att betygsättas.