Hockeybloggen: ”Nog f-n är det en bragd”

Blogg

Det känns som att varje gång jag bloggar så är det efter en rysare – värre än den andra.

Visst, Vita Hästen-KIK var inte särskilt dramatisk och gästerna lyckades hitta tillbaka till det vägvinnande spelet och fullkomligt mosade Norrköpingslaget.

Men på de andra arenorna – och i tabellen var det drama.

Kampen mellan Västervik, Mora och KIK svängde så många gånger i den andra perioden att jag tappade räkningen.

Chatten i Sportens liverapportering var dock på tårna och gav snabba uppdateringar när det plingade till i Umeå och i Jönköping.

Jag hade också målvaktstränaren Joel Gistedt, KIK-backen Måns Hansson och Kevin Wennström (i tredje perioden) jämte mig på pressläktaren och ju längre matcherna led desto mer högljudda blev dessa tre herrar.

Och till slut fick de också fira. För HV71 kvitterade till 5–5 i slutet av tredje och minuten efter gjorde Björklöven 4–2 i tom kasse mot ett framstormande Västervik.

Det var två mål som innebar att KIK, efter 8–2, säkrade sjätteplatsen och därmed är klara för kvartsfinalspel med start nästa vecka.

Ja, vad säger man egentligen? Mikael Gath valde ordet bragd innan han snabbt ändrade sig. Men nog f-n är det en bragd att lilla Kristianstad slutar sexa i Hockeyallsvenskan och ska kvala mot SHL.

Jag trodde det inte – och det gjorde nog inte heller majoriteten med några få undantag.

Speciellt inte efter den senaste månadens formsvacka där man fått känslan att KIK var tömda på energi.

Men det får man säga suddades ut ikväll. KIK stod för en makalös insats och det var längesen jag såg laget spela så bra som de gjorde.

Man ska ha med sig, innan man nämner motståndet Vita Hästens insats, att de hade en rejäl chans på att sno den sista play-in-platsen eftersom Tingsryd gick på pumpen hemma mot BIK Karlskoga.

Men hemmalaget hade inte en suck att säga till om. KIK var överlägsna och de var bättre i alla moment nere på isen.

Bakåt spelade man enkelt, ströp de där enkla misstagen och framåt visade man upp en enorm hunger och effektivitet.

Trevor Cheek gjorde hattrick och Theodor Pistek svarade för två fullträffar.

Det är givetvis jätteviktigt att Trevor Cheek fick göra mål, liksom Kristoff Kontos som tryckte in en retur i tredje perioden.

Efter matchen var det så klart feststämning i KIK-omklädningsrum.

Mikael Gath såg nästan ut som en stolt pappa när man satt och pratade med honom efter matchen.

Vilket enastående jobb han har gjort med det här laget Mikael Gath.

Han, Peter ”Piva” Johansson och Joel Gistedt verkar vara en riktig go trio som trycker på exakt rätt punkter på sina spelare.

Hur långt kan det räcka? Långt säger jag.

Vi har ingen aning om vilket lag KIK får möta i kvartsfinalen.

Det kan bli allt från HV71, Modo, BIK Karlskoga eller Björklöven.

Jag tror på det sistnämnda – enbart för att jag inte tror att topp-tre vill ställas mot det här laget redan i en kvartsfinal.

KIK har gjort livet surt för både BIK Karlskoga och HV71 under säsongen.

Modo har visserligen varit en mardrömsmotståndare men eftersom Modo väljer redan som tvåa så tror jag att det blir ett av lagen som spelat play-in och då står det mellan BIK Karlskoga och Björklöven för KIK.

Men-men, nu spekulera jag bara och det är dags att sätta punkt för en 52 matcher lång grundserie där KIK alltså slutar sexa i tabellen.

Jag lyfter på hatten för både Mikael Gath och spelarna och blickar fram mot en superspännande vår. För om det är kul att vara på plats i Norrköping så vad vore inte en slutspelsmatch i Umeå eller Karlskoga?

Det hade varit något det.

// Per W