Inför VIK och Hästen: "Det är inte "inbördes-möte-spalten" som KIK-spelarna ska vila ögonen på"

Blogg, Hockeyallsvenskan

Då börjar det dra ihop sig på allvar i Hockeyallsvenskan. Nästa fredag, senast, vet vi om Kristianstads IK spelar i allsvenskan även till hösten eller om de tvingas spela en oviss kvalserie med fem andra lag.

Förra veckan var på väg att bli en riktig pangvecka för KIK, men allting förstördes av Almtunas borta-trea mot Västerås på lördagskvällen. Almtuna ledde med 3–0 redan efter 23 minuter och vann till slut med 4–2. Därmed skuttade Uppsala-gänget upp på 54 poäng med minus 28 i målskillnad medan KIK parkerar under strecket med 51 poäng och minus 31. Med andra ord måste KIK ta in tre poäng och tre minusmål på Almtuna under de fyra sista omgångarna.

Känslan är att det kommer bli en rysare ända in i det sista och att mycket kommer att avgöras när lagen drabbar samman i Gränbyhallen nästa onsdag.

Innan det väntar dock två hemmamatcher för KIK, på onsdag mot Västerås och på fredag mot Hästen. Almtuna spelar också onsdag och fredag den här veckan och de möter Timrå hemma på onsdag och åker till Tingsryd och Nelson Garden på fredag.

I sista omgången, nästa fredag den 6 mars, har KIK hemmamatch mot Timrå medan Almtuna har Hästen borta.

Succéveckan var nära alltså. Först 2–0 mot Karlskrona, samtidigt som Almtuna kammade noll, och sedan då den galna matchen i Ö-vik i fredags. Som är värd några extra rader, för det var en riktigt sjuk match som de 40 tillresta KIK-anhängarna fick se.

Det kändes som att det hände något HELA TIDEN och jag har aldrig haft så mycket att göra när jag har lajvat en hockeymatch. Det var så nära handboll (en nästan omöjlig sport att lajva) man kan komma, där man nästan mer tvingades ha ögonen på tangentbordet och skärmen än på själva matchen. Det small gång på gång, var det inte mål så var det utvisningar till höger och vänster. 76 utvisningsminuter delades ut och 27 av dem bokfördes KIK:s ryss Nikolai Schkladnichenko för. Och man kan ju lugnt påstå att ryssen var het den här kvällen, för innan han fick 5+20 (matchstraff) för checking to the head hade han sprätt dit tre puckar bakom en ganska ihålig Erik Hanses i Modos kasse. KIK hade gjort fem mål på 16 skott inför tredje perioden och då valde Björn Hellqvist att byta ut Hanses till förmån för Patrik Bartosek, som höll nollan resten av matchen.

När Modo hämtade in 3–5 till 5–5 på de fem första minuterna i tredje perioden trodde jag att KIK skulle bli helt utan poäng, men med både tur och skicklighet lyckades man greja 5–5 tiden ut. KIK hade sina chanser till att avgöra men den allra hetaste hade Modos Magnus Häggström som fick ett jätteläge helt solo framför Antti Lehtonen, men Häggström gjorde en Kennholt och drog pucken i sargen i stället för i nätet.

I straffavgörandet, där KIK bytte in Christian Engstrand i målet, var det två spelare som höll klassen. Adam Tambellini (ende målskytten) och Patrik Bartosek. Å andra sidan behövde inte Modo-keepern briljera alltför mycket mellan stolparna då KIK:s straffar inte var några Foppa-straffar direkt. Anton Heikkinen och ”Hasse” Hansson bjöd på två ganska harmlösa avslut medan Kalle Miketinac tappade pucken och inte ens kom till avslut.

 

Veckans bästa

Fyra gröna poäng efter Karlskrona hemma och Modo borta är ett facit som de flesta hade varit nöjda med. Men inte Mikael Gath. KIK-tränaren tyckte att hans lag blivit rånat på två poäng och menade att flera gröna utvisningar i matchen var riktigt ”risiga”. Han tyckte också att KIK varit bättre än Modo i spel fem mot fem, men det är jag inte riktigt beredd att hålla med om. Modo vann skotten med 38–20 och även om det inte alltid speglar en matchbild, långt därifrån, så har jag ändå svårt att skriva under på Gaths åsikt. Men det är sån han är, KIK-tränaren – och samtidigt finns det en charm i det. Han står upp för sitt lag, sågar väldigt sällan (kritiken efter SSK-förlusten med 1–5 var oväntat hård för att vara Gath) och försöker nästan alltid hitta något positivt i en match, i alla fall i intervjuerna efteråt. Ibland undrar man om vi har sett samma match, men man har också lärt sig under de här två säsongerna hur han funkar.

 

Veckans snackis 

Matchen i fredags – så klart.Den hade det mesta och det var också den roligaste KIK-match jag sett den här säsongen. Utan konkurrens.

 

Läget i truppen

Fönstret stängde förra lördagen och det blir de här spelarna som KIK har till sitt förfogande resten av säsongen:

Målvakter: Christian Engstrand, Antti Lehtonen, Jonathan Ståhlberg, Joel Gistedt (långtidsskadad).

Backar: Amil Krupic, Kristoffer Gunnarsson, Viktor Wahldén, Jakob Bondesson, Fredrik Lindblom, Morten Jensen, Mathias Röndbjerg, Sebastian Ottosson, Alexander Molldén.

Forwards: Daniel Andersson, Riley Bourbonnais, Fredrik Hansson, Herman Hansson, Anton Heikkinen, Mikael Johansson, Johan Lundgren, Kalle Miketinac, Erik Santesson, Malte Sjögren, Nikolai Skladnichenko, Axel Sundberg, Dennis Svensson, Marcus Sylvegård (spelar med Växjö och har med störsa sannolikhet gjort sitt i KIK den här säsongen), Kevin Wennström, Gustav Willman Borvik.

Det finns en del frågetecken inför veckans matcher, men de ska vi försöka räta ut när vi besöker tisdagsträningen i morgon.

 

Interna poängligan topp 5 (mål+assist)

Amil Krupic fortsätter att rycka i poängtoppen. Den poängproduktive backen gjorde en assist mot Karlskrona och 1+2 mot Modo. Han är nu uppe på 35 poäng och ligger tvåa i backarnas poängliga i Hockeyallsvenskan. Starkt jobbat!

  1. Amil Krupic, 6+29, 35 poäng.
  2. Fredrik Hansson 9+19, 28 poäng
  3. Dennis Svensson 10+17, 27 poäng
  4. Johan Lundgren 10+14, 24 poäng.
  5. Anton Heikkinen 15+5, 20 poäng.

Kommande vecka

Den har jag redan varit inne och tassat på, men vi kan väl slå fast att KIK lär behöva ta poäng både mot Västerås och Hästen hemma och minst en trea måste nog bärgas om det ska leva på allvar inför avslutningen nästa vecka.

I fredags tog KIK sina första poäng för säsongen mot Ö-vikslaget och därmed har KIK tagit poäng mot alla lag i årets allsvenska. Men Västerås och Hästen är inga drömmotståndare precis. 1–6, 4–8 och en overtime-seger (3–2) har det blivit mot Västerås, medan man har 1–4, 2–3 och 2–3 (efter overtime) mot Hästen. Det är sammanlagt tre poäng av 18 möjliga mot veckans två motståndare.

Med andra ord är det inte ”inbördes-möte-spalten” som KIK-spelarna ska vila ögonen på inför veckans hemmafajter…

Trevlig hockey-vecka!

/Mackan