KIK åker berg- och dalbana – och när får vi se Bourbonnais på isen?

Blogg, Hockeyallsvenskan

Bloggen är tillbaka efter ett litet juluppehåll. KIK spelade inte lika intensivt under jul och nyår men i de matcherna som har spelats så kan man lugnt säga att KIK har blandat och hett. Suddensegern mot Södertälje värmde fint medan 1–5 mot Karlskrona och 2–5 mot Modo inte var mycket att hurra över. Första perioden mot Modo var en av de sämre den här säsongen. Visst hade man lite backflyt i början med domarens märkliga agerande vid den tidiga utvisningen men KIK:s uppträdande på isen var ändå inte okej. När man möter ett klasslag som Modo så måste man vara mer påkopplad och mer fokuserad än vad KIK-spelarna var i den första perioden. Det var ren och skär klasskillnad och det lyste klass om Modo medan KIK-spelarna mer påminde om nysilver som inte putsats sen Sundsvall brann…

Det som är mest oroande för KIK är, precis som tidigare, den trubbiga offensiven. Mot Modo sköt man 39 skott men av de 39 så var 35 (lite överdrivet) iskalla höstlöv som Linus Lundin fångade in i bröstet eller knep ihop mellan benen. Där har KIK lite att jobba på.

Därför var det så himla oväntat att man studsade tillbaka mot Västerås i lördags – efter d-e-n uppladdningen och d-e-n starten på matchen. Antti Lehtonen blev magsjuk under natten och KIK fick ägna lördagsmorgonen åt att ragga en ersättare. Nu fick man napp på Köpings Jonas Eneroth, nä inte Jhonas Enroth , som backup till Oliver Tornerefelt, som därmed fick göra sitt andra allsvenska nedslag och det första från start. Efter en tung start med 0–2 efter första perioden spelade ”Tornet” upp sig och när matchen var slut var det en reslig KIK-keeper som hade vunnit målvaktsmatchen mot Emil Kruse och varit en bidragande orsak till KIK:s minst sagt oväntade vändning. Två poäng som KIK verkligen behövde i jakten på att ta sig upp ovanför kvalstrecket igen. Gör man inte det så tvingas man att spela kvalserien även den här våren, men den här gången med en negativ känsla i kropp och knopp – till skillnad från i fjol.

Men det där tar vi en annan gång.

 

Veckans bästa 

Dennis Svensson. Visst, han har gjort 20 poäng på 36 omgångar och det är inte på något sätt dåligt, men jag tror kanske att KIK-supportrarna hade väntat sig ännu mer i poängväg av hemvändaren. Kanske inte med tanke på var han kom ifrån, från ett gnuggande i Djurgårdens fjärdelina, men sett till hur han producerade i förra KIK-sejouren och i Pantern så var förväntningarna ändå högt ställda. NU blev det två mål mot Västerås och Mikael Gath påpekade också efteråt att man fått ut mer av Svensson sedan man flyttade ut honom som forward. Man kan väl säga att det hade varit ganska välkommet för KIK om Dennis hade hamnat i ett målstim likt det när KIK playoffade 2016.

 

Veckans snackis 

Den är given: Upphämtningen mot Västerås. Absolut ingenting talade för att KIK skulle lämna gurkstaden med några poäng i bagaget. Inte innan matchen med det målvaktsstrulet som rådde och definitivt inte under matchen då Västerås spelade ut KIK i första perioden och ledde med 2–0. Här måste man hylla KIK:s moral och förmåga att resa sig och komma tillbaka, trots att läget såg helmörkt ut.

 

Läget i truppen

Sedan tidigare saknas målvaktsduon Robin Wallin och Joel Gistedt samt forwarden Mikael Johansson. Anton Heikkinen har fått göra comeback efter sin segdragna hjärnskakning och det var försås välkommet för KIK. Gath och Lilja verkar vara mer benägna att rotera runt på backsidan och en sån spelare som Ahlbin Hernod har fått lite chanser på sistone. Senast på bekostnad av Morten Jensen som lämnade kvar på hemmaplan när KIK drog till Västerås.

Annars väntar vi alla på att amerikanen Riley Bourbonnais ska få göra sin debut i KIK-tröjan. Det mer än två veckor sedan han presenterades och gissningsvis är både han och KIK ruskigt sugna på att myndighetspapperna blir påskrivna och klara snart. Det var trots allt ett tag sedan det var jul…

Om herr Bourbonnais sedan är en frälsare av rang låter jag vara osagt. Tillåt mig tvivla.

 

 Interna poängligan topp 5 (mål+assist)

Amil Krupic fortsätter att samla poäng och leder fortfarande den interna poängligan. Lägg också märke till att Johan Lundgren har halkat utanför pallen efter ett ganska skralt poängplockande på sistone.

  1. Amil Krupic, 4+20, 24 poäng.
  2. Fredrik Hansson 7+15, 22 poäng
  3. Dennis Svensson 7+13, 20 poäng.
  4. Johan Lundgren 9+10, 19 poäng.
  5. Erik Santesson 6+10, 16 poäng.

Kommande vecka

Vita Hästen borta på onsdag och Almtuna hemma på fredag blir två matcher att bita i för KIK. Alla poäng är så klart viktiga när vi har mindre än en tredjedel kvar av serien, men fredagens hemmamatch mot Almtuna blir extra viktig för KIK. Som läget ser ut i tabellen just nu kommer alla resterande matcher mot antingen Västervik, Almtuna och Mora vara hyperviktiga för KIK.

Sarg ut!

/Mackan