No offense, Vilda Väsby, men jag tror inte att vi ses igen på tisdag

Blogg, Hockeyallsvenskan

Nej, det här trodde jag faktiskt inte. Inte att KIK skulle norpa båda de inledande matcherna i Upplands Väsby.

Nu räknar jag kallt med att vi får se allsvensk hockey i Kristianstad även till hösten.

Alternativet? Ja, det gör mig nästintill gråhårig. När KIK gick upp från ettan för två år sedan var jag ärligt ganska trött på hockeyettan. Det kändes som att KIK hade harvat där i en evighet.

Hanhals, Dalen, Grästorp…det var inte så att man trillade av stolen av upphetsning.

Allsvenskan har så klart varit något helt annat.

Och även om det har varit en lååååång KIK-säsong där det mesta har gått emot de gröna, så är det ju ändå miiiil mellan ettan och allsvenskan.

Det tror jag att vi alla kan skriva under på; spelare, ledare, supportrar och vi som bevakar det hela.

 

Tung säsong var det ja. Mikael Gath och spelarna har under hela säsongen väntat på att något ska hända, men med samma motiga resultat hela tiden.

Och det har låtit ungefär likadant hela tiden: ”Det måste lossna”. ”Någon måste vi också få lite medstuds”. ”Vi måste fortsätta tro på det”. ”Vi skapar chanser och någon gång måste målen börja trilla in”. ”Jämför man deras spelarbudget med vår så är det kanske inte så konstigt att det ser ut så här”.

Men det blir ju lätt ett ekorrhjul med femtielva upprepningar när man ska mala igenom en grundserie som nästan ser likadan ut över 52 omgångar.

Det var lite annat ljud i KIK-skällan under debutsäsongen i allsvenskan. Då hade man en fin höst och var ju uppe på topp åtta innan det sedan vände någon gång där i november-december.

Coronan räddade KIK förra säsongen, det hävdar många, men det där vet man förstås aldrig,

Den här säsongen får lagen göra upp om det på isen och det är så klart oerhört skönt.

 

Jag vill också glida in lite på mina ord som jag hade i min kommentar efter onsdagens match.

Jag har oerhört svårt att se att KIK ska tappa det här guldläget. Förutom att man själva har gjort två oerhört starka prestationer i de två inledande matcherna så ska KIK vara glada för att Raphael Lavoie agerade som han gjorde i den där matchen mot Almtuna i fredags.

Väsbys egen Dr Jekyll och Mr Hyde gjorde 23 mål och 22 assist i grundserien och är tillbaka till den tredje matchen på lördag, men jag tror att det spelar mindre roll.

Hans korkade beteende i den näst sista omgången gav KIK en fördel som Gaths grabbar har utnyttjat  på bästa möjliga sätt.

 

En annan reflektion är att KIK verkligen har steppat upp när det har gällt som allra mest. Gath pratade om sin goda magkänsla i måndags och att det glödde i ögonen på spelarna.

Uttalanden som i alla fall jag tog med en nypa salt.

Men han hade klart för sig, den gode Gath. Så här långt, ska tilläggas…

KIK har verkligen höjt och svarat för en väldigt begåvad och disciplinerad hockey i sex perioder.

”Indianarna” och de obegripliga felbesluten har suddats bort och ersatts av en mer cynisk hockey utan, nåja, hybris-inslag.

Och så har man ju Calle Clang längst bak. Grabben som inte ens har fyllt 19 år.

Vilken guldklimp det där är.

”Han får inte Kristianstad behålla till nästa säsong”, sa Väsbyfolket i pressbåset.

Nä, kanske inte. Frågan är bara om han hamnar i Rögle eller Pittsburgh Penguins.

 

Sedan måste det ju också sägas att Väsby inte är något ”höjdargäng”, speciellt inte i det defensiva arbetet och när man som nu har varit utan sitt största offensiva hot så har det varit, inte enkelt, men lättare för KIK att hålla dem på den klassiska ”utsidan”.

Med de här båda matcherna på näthinnan så tror jag att KIK slår in matchbollen redan på lördagskvällen.

Känslan är att luften gått ur spelarna i Väsby.

Speakern, värdarna och de ideella Väsby-människorna upprepade dock samma fras till varandra när jag lämnade Renew Arena på onsdagskvällen: ”Vi ses igen på tisdag”.

Själv hoppas jag kunna säga, ur ett litet ego-perspektiv: ”Vi ses igen till hösten, Hockeyallsvenskan”.

 

Till sist vill jag också nämna att det har varit härligt att få vara på plats i en bortaarena igen. Två nätter i en hotellbubbla med hur mycket som helst på spel. Det är något speciellt över det i det här yrket.

En kul grej var också att på tisdagskvällen, efter den första matchen, så frågade KIK:s egen ”Fixar-Frasse ” Totte Karström om han fick låna min redaktionsbil för att köra till ”Donken” och hämta after-game-food till spelarna. ”De är så jävla hungriga”, sa Totte.

Det kunde jag inte säga nej till och trots att Totte ringde till ett Donken-ställe och körde till ett annat så tror jag att spelarna till sist var ganska glada över de där 30 Big Mac & Co (!) som levererades strax innan midnatt…

Det är också sånt som kan hända när man är…just det, på plats.

Trots det: No offense, Vilda Väsby, men jag tror som sagt i-n-t-e att vi ses igen på tisdag.

/Mackan