Samma ligor och samma lag nästa säsong?

Blogg, Hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan är avslutad och KIK hamnade näst sist, vilket alltså innebär spel i Kvalserien.

Ja, om det nu blir något. Den här veckan har ju varit något som går bortom alla ramar och något vi aldrig tidigare upplevt.

Och precis när jag sitter och skriver detta inlägg så ser jag på hockeyettan.se att playoff 3 kommer att avgöras i helgen men sen skriver man: ”Därefter görs ett uppehåll, från söndag den 15 mars 00.00 och tills vidare”. Det innebär alltså att det inte blir någon kvalseriestart den 19 mars (nu på torsdag) vilket ju är helt rätt.

För det är ju så, c-o-r-o-n-a är på allas läppar i dagsläget. Tyvärr. För det är med sorg och ledsamhet som man ser allting ställas in, skjutas upp alternativt spelas inför tomma läktare. Givetvis förstår jag varför och så klart ska vår hälsa och lindringen av smittspridningen gå före allt annat och då är det självklart att idrotten måste kliva åt sidan.

Men trots det så gör det ändå ont i mig och det är först nu, vid såna här tillfällen, som man inser hur nära ens själ och hjärta som idrotten ligger. När allting ställs in eller skjuts upp till höger och vänster så står man själv i mitten och undrar: ”Jaha, vad ska man nu göra? Vad ska man nu titta på och följa?” Det blir en slags tomhet som uppstår efter ett stort mästerskap, fast uppförstorat gånger fem.

Under fredagen kom det också fram nya besked kring hockeyn och det var att Hockeyallsvenskans slutspelsserie pausas och riskerar att helt ställas in. Även Hockeyallsvenska finalen mellan Modo och Björklöven skjuts upp eller ställs in. Flera spelare i Vita Hästen har insjuknat och det är huvudorsaken till detta beslut. Och det leder oss genast in på det som Christian Falk har varit inne på, nämligen den frågan han ställde sig i dagens Kristianstadsbladet: Vad händer om en spelare diagnostiseras med smitta och två lag måste sättas i karantän mitt under Kvalserien? Det blir ju rena kaoset.” Och här är det bara att hålla med Falk. Det skulle bli cirkus och parodi på en och samma gång och med tanke på hur det ser ut i dagsläget, med smittade spelare som ploppar upp titt som tätt, så vore det helt idiotiskt att inleda en Kvalserie som det ser ut nu.

Hur sedan nästa säsong ska se ut hade inte Falk något bra förslag på och det sitter nog inte jag på heller. Sportbladets Mats Wennerholm tycker att både Modo och Björklöven ska flyttas upp i SHL och spela högstaligan med 16 lag nästa säsong där tre lag åker ur och ett går upp och sedan köra med 14 lag igen säsongen 21/22. I så fall uppstår två lediga platser i Hockeyallsvenskan och en av dem borde så klart gå till Väsby, men sen då? Man kan ju inte ge den till Halmstad, som föll i Hockeyettan-finalen mot Väsby men som sen åkte ut i play-off-semifinal (gamla playoff 2). Och bakom där, ska laget med den högsta poängen i allettan flyttas upp? Ja, det blir ju nästan rena lotto-verksamheten av det.

Nä, då är det nog mer troligt att det blir som Håkan Svensson, styrelseordförande i Hockeyallsvenskan, säger till Sportbladet.

– Med stor sannolikhet ställs hela säsongen in, vi ser inte hur den ska gå att genomföra. Det är tragiskt, men människors hälsa och liv måste gå före. Att det blir samma ligor och samma lag nästa säsong får vi ta i det här läget, säger han till Sportbladet.

Här ska man dock ha i beaktning att Svensson sitter i AIK:s styrelse och han finner så klart ett egenintresse i att det blir samma ligor med samma lag eftersom AIK då är garanterat fortsatt spel i Hockeyallsvenskan även nästa säsong.

”Kvalserien” kommer som sagt inte att dra igång på torsdag, det vore rena självmordet om man hade tillåtit det.

Men sen får vi nog avvakta och se vad det slutgiltiga beskedet blir. Det känns som att det är nya bud och nya restriktioner för varje dag som går.

Interna poängligan – sluttabell

Vi har ju uppdaterat KIK:s interna poängliga under hela säsongen så en sluttabell vore ju på sin plats. Amil Krupic har varit i topp de senaste månaderna och han vinner också med sex poäng ner till tvåorna Fredrik Hansson och Dennis Svensson. Under sista veckan försvann också Anton Heikkinen från topp fem till förmån för Kalle Miketinac.

  1. Amil Krupic, 7+29, 36 poäng
  2. Fredrik Hansson 11+19, 30 poäng
  3. Dennis Svensson 11+19, 30poäng
  4. Johan Lundgren 10+14, 24 poäng
  5. Kalle Miketinac 5+16, 21 poäng

Allt för nu!

Ha en trevlig helg och nys i armvecket!

/Mackan