Övertaggad Gath, kastad klubba på träningen och KIK:s premiärlag: Premiären är snart här!

Blogg, Hockeyallsvenskan

Dags att väcka lite liv i bloggen igen när det vankas premiär i Hockeyallsvenskan.

Kristianstads IK gör sin fjärde raka säsong i denna liga som i alla fall jag i många år var ytterst tveksam till om klubben någonsin skulle kunna nå.

Samtidigt känns det heller inte som att KIK har härjat i denna liga så pass länge. Jag tror att det beror på den där förbannade coviden som gäckade det mesta under nästan två års tid.

Inställt negativt kval, lyckat play-out i ett redan klassiskt superdrama mot Väsby och så förlust i kvartsfinalen mot Modo med 2–4 i våras.

Man kan väl lugnt påstå att det har varit en berg och dalbana att följa KIK de här säsongerna. Jag minns när en lycklig ”Hasse” Hansson talade inför laget efter rysarsegern i match 5 mot Väsby: ”Ja va fan, vi har ju åkt runt hela landet och förlorat den här säsongen”.

Så var det då. Men något helt annat förra säsongen. Som ni minns.

Nu står vi inför en ny säsong, med ny stor spelaromsättning och så känns där sådär härligt ovisst med en massa frågetecken hängandes ner från hockeyhimlen:

  • Pallar Djurgården trycket?
  • Är det ”Lövens” tur i år?
  • Vad kan Karlins Modo hitta på?
  • Är AIK ett lag för toppen?
  • Blir Östersund en strykpojke?
  • Har vi underskattat Västervik ännu en säsong?

Och så den frågan som vi i det här hörnet av Skåne är mest nyfiken på:

  • Har KIK verkligen den potentialen och det kunnandet för att reprisera vårens sjätteplats?

I dagsläget har jag svårt att svara ja på den där sista frågan. Mest beroende på att Trevor Cheek, Kristoff Kontos och Deven Sideroff försvann från KIK med så hiskeligt många mål och assist i kappsäcken.

Vem eller vilka ska svara för alla de poängen?

Många menar också att Hockeyallsvenskan är bättre, rent truppmässigt hos lagen, än på många år och då undrar jag om KIK:s trupp har den slagkraftigheten för att landa i en topp-sex-placering även den här säsongen.

Men nu är det i alla fall dags för premiär. Och det märks också som tur är. Det har varit heta känslor på träningarna i veckan och när jag besökte träningen var det många frustrerade klubbor som slogs i isen och Malte Sjögren bjöd dessutom på en kastad klubba efter att ha blivit kraftigt hakad av Ludvig Elvenes. Malte ingick i boxplay-laget och snodde pucken från Elvenes PP-femma och när han sedan blev hakad med ett spelavbrott (tränarna blåste i pipan) som följd så hivade den lille KIK-gnuggaren i väg klubban längs isen. Nöjd, ja det var han inte, Sjögren.

Men alltid kul att se lite äkta känslor även på träningar!

Och apropå powerplay så matchade Mikael Gath och Peter ”Piva” Johansson följande PP-formationer.

  • Oskar Hassel – Patrick Bajkov, Aleksi Ainali, Linus Pettersson och Jack Kopacka.
  • Fred Nilsson – Theodor Pistek, Filip Karlsson, Ludvig Elvenes, Pontus Netterberg.

Här kommer vi att få se minst en förändring eftersom Linus Pettersson missar premiären på grund av skada. Pettersson fick en smäll under onsdagsträningen men valde ändå att köra vidare, men efter träningen blev det värre och lurige Linus tvingas därmed att sitta på läktaren mot Almtuna.

Mikael Gath var på ett fint premiärhumör när vi talades vid under torsdagen. Gath lät ruskigt taggad för premiär…om det nu fanns någon som hade några tvivel kring det.

”Jag var nog f-ö-r laddad under vår videogenomgång, för den blev alldeles för lång”, sa ”Gatten”.

Han berättade också att han inte kommer att anlända till ishallen innan klockan 17. ”När killarna är ute och känner på isen så ska de slippa att  se och höra mig, då är det ”Piva” och Gistedt (Joel) som är på isen.

Varför gör ni så?

– Det har bara blivit så, vi tycker att det är ett bra upplägg. Jag är med överallt annars så någon gång kan det vara skönt för dem att inte ha mig där.

Vilken annan premiärmatch kittlar mest hos dig?

– Ja du, det vet jag inte riktigt…men Djurgården–Västerås kan nog bli en ganska trevlig match.

Experter och spelbolag har er som favoriter i premiären. Håller du med?

– Ja, men det tycker jag nog att vi bör vara, det ska ligga ett favoritskap på oss när vi möter Almtuna hemma i en premiär. Men det kommer att bli en tuff match, det är vi helt inställda på.

Till sist kan vi bjuda er på KIK:s premiäruppställning:

Målvakt: Filip Larsson (Jörgen Hanneborg).
Förstafemman: Viktor Grahn, Fred Nilsson – Jack Kopacka, Aleksi Ainali, Theodor Pistek.
Andrafemman: Oskar Hassel, Rikard Olsén – Pontus Netterberg, Filip Karlsson, Ludvig Elvenes.
Tredjefemman: Theo Nordlund, Roope Laavainen – Dennis Svensson, Melker Eriksson, Patrick Bajkov.
Fjärdelinen: Malte Sjögren, Kevin Wennström, Robin Carlsson.
13:e forward: Jacob Grönhagen.
Extraback: Jakob Bondesson.

Släpp sargen!

/Marcus