KIK måste bara vinna mot Västervik

Blogg

Ännu en vecka ishockey är avklarad och för Kristianstad IK:s del börjar goda råd bli dyra. Efter två raka segrar och vind i seglet gick man på grund hemma mot AIK och onsdagens match mot Västervik m-å-s-t-e bara KIK vinna – om man vill säkra kontraktet utan kvalspel.

Men vi tar veckan i rätt ordning – och den började riktigt bra för KIK som ställdes mot topplaget BIK Karlskoga hemma i Kristianstad Ishall i onsdags. Inför matchen hade åtminstone jag lite dåliga vibbar, dels för att KIK förlorat tre av tre matcher mot Karlskoga den här säsongen, men också för att Karlskoga är ett av de målgladaste lagen i hela Hockeyallsvenskan.

Och när bortalaget tog ledningen efter elva sekunder anade jag att det skulle bli en ny mörk kväll.

Men KIK reste sig – och spelade under stora delar riktigt bra. Fredrik Hansson kvitterade i första perioden och i andra kontrollerade KIK händelserna. Anton Heikkinen slog till två gånger om, men ett par onödiga utvisningar bjöd in Karlskoga i matchen igen och bortalaget reducerade till 2–3 innan mittenperioden var över.

Den tredje perioden blev dramatisk. När Dennis Svensson gjorde 4–2 med drygt 13 minuter kvar trodde nog många att det var klart. Men Karlskoga reducerade på nytt i slutet av perioden och hade ett visst tryck för en kvittering. KIK höll dock undan och tog tre tunga poäng.

Sen kom då lördagens match mot tabelljumbon AIK.

1 650 var på plats i Ishallen och fick se ett blekt KIK matchen igenom.

Visst, hemmalaget hade ett ganska rejält tryck mot AIK-målet i den första perioden, men när KIK inte fick utdelning så kom hjärnspökena tillbaka.

Och i den andra perioden avgjorde AIK matchen på drygt tre minuter. Först gjorde bortalaget mål i powerplay och bara ett par minuter senare sårade man KIK i en snabb spelvändning.

Riley Bourbonnais reducerade i den andra perioden, men KIK lyckades inte få in fler puckar bakom den duktige 17-årige debutanten Jesper Vikman. Bortalaget avgjorde med 50 sekunder kvar i tomt mål.

Veckans bästa

Anton Heikkinen och Kalle Miketinac insats i framför allt Karlskoga-matchen förtjänar att nämnas som veckans bästa. Heikkinen med två mål och Miketinac med tre assist hade stundtals lekstuga inne på isen. Tyvärr lyckades inte duon konservera formen till den viktiga AIK-matchen.

Veckans snackis 

Insatsen mot AIK blir självklart en snackis och publiksiffran mot Karlskoga var också anmärkningsvärd. 1 260 var på plats mot Karlskoga och det var den överlägset sämsta siffran den här säsongen – och då ska vi ändå ha med oss att KIK inte spelat en hemmamatch sedan Almtuna den 17 januari.

1 650 var på plats mot AIK – men frågan är hur många som återvänder på onsdag efter det bottennappet.

Läget i truppen

Ett nytt namn presenteras inför matchen mot Karlskoga. Ryske Nikolai Skladnichenko hämtades in från division 2-klubben Olofström och fick göra sin debut mot AIK i lördags. Jag tycker att Nikolai såg ganska pigg ut i matchen och tog för sig en hel del. Men någon frälsare kommer han nog inte att bli.

Nikolai Skladnichenko, ny i KIK. 

Annars saknas fortsatt Tony Pappila, Mikael Johansson och Joel Gistedt. Robin Wallin har inte heller varit med laget den här veckan och från KIK-håll heter det att Wallin varit sjuk, men frågan är om det inte rör sig om en ny skada på keepern. Mörrumsmålvakten Jonathan Stålberg har agerat backup åt Antti Lehtonen.

Interna poängligan topp 5 (mål+assist)

Lite ändringar i poängligan, men lagkaptenen Fredrik ”Hasse” Hansson är fortsatt i ledning, dock delar han den med backen Amil Krupic. Dennis Svensson har gått om Johan Lundgren och Anton Heikkinen har kommit in på topp-fem och petat bort Erik Santesson.

  1. Fredrik Hansson 9+18, 27 poäng
  2. Amil Krupic, 4+23, 27 poäng.
  3. Dennis Svensson 10+14, 24 poäng
  4. Johan Lundgren 9+14, 23 poäng.
  5. Anton Heikkinen 13+5, 18 poäng.

Kommande vecka

KIK inleder veckan med en riktig rysare hemma mot Västervik. Om ni frågar mig så är det vinna eller försvinna för KIK här. Förlorar man så får man nog ställa in sig på kvalserien senare i vår, men en vinst hade gjort att laget bara hade varit tre poäng ifrån Västervik samtidigt som Almtuna har en jobbig hemmamatch mot Björklöven. På fredag sen är det dags för en ny fakirresa genom landet. Björklöven väntar uppe i Umeå samtidigt som Västervik ställs mot Vita Hästen och Almtuna mot Mora.

Ha de!

// Widerberg