Tappet av Setkov gör att KIK måste värva

Blogg

Det var ju nu det skulle lyfta för Kristianstad IK. Två raka hemmamatcher mot AIK och Västervik, med segrar mot Tingsryd och Karlskoga i ryggen.

Verkligheten blev en annan och nu är det väldigt lite som talar för att KIK kommer att undvika kvalserien.

Åtta omgångar återstår och KIK är fem poäng bakom Almtuna. Det kan så klart gå – men spelet i de senaste matcherna talar inte för det.

Förra veckan börjades med ett riktigt ångestmöte hemma mot Västervik. Efter förlusten mot AIK var KIK nästan piskat att vinna. Och efter 30 minuter hockey såg det väldigt bra ut för hemmalaget.

Första perioden blev mållös – men i inledningen på andra rasslade det till två gånger om för KIK. Där och då såg hemmalaget ut ha full kontroll på händelserna. Men då började man slarva.

Först drog KIK på sig en minst sagt onödig utvisning som Västervik tog vara på i det efterföljande powerplay-spelet. Kort därefter tvingades Amil Krupic dra på sig straff och den satte Västervik säkert. 2–3-målet kom bara 30 sekunder senare och Västerviks vändning skedde på 1 minut och 57 sekunder.

Direkt efter plumpen mot Västervik satte sig KIK-spelarna i bussen för att ta sig till Umeå. Under fredagen väntade Björklöven och den matchen var i princip över efter elva minuter. Då hade hemmalaget gjort tre mål varav två från tidigare KIK-spelaren Olle Liss.

KIK reducerade til 1–3 i tredje men var aldrig riktigt nära att ta sig in i matchen igen.

Veckans bästa

Det blir ganska svårt att ta ut veckans bästa. Jag tycker inte att det har funnits särskilt mycket att ta med sig från insatserna mot Västervik och Björklöven (skulle väl i så fall vara de första 30 minuterna mot Västervik). Ska vi säga pass på den och förhoppningsvis hitta något roligare nästa vecka?

Veckans snackis 

Här kan vi nämna flera saker. Tony Pappila har öppnat upp sig om sin frånvaro. Psykisk ohälsa har gjort att Pappila tvingats ta paus från hockeyn och det är så klart jättetråkigt att det har gått så långt som det har gjort för Pappila. Jag hoppas så klart att han först och främst börjar må bra igen och att han kan hitta tillbaka till hockeyn någon gång i framtiden. Det är en duktig spelare som har betytt mycket för KIK.

En annan snackis från veckan är värvningen av den tidigare Mora-målvakten Christian Engstrand. Engstrand är välmeriterad och kommer att bli nyttig för KIK. Antti Lehtonen har gjort ett bra jobb, men som klubben själv säger så går det inte att förlita sig på bara en målvakt i ett stundande kvalspel. Det ska bli spännande att se Engstrand i KIK och kanske kommer debuten mot förra klubben Mora på onsdag.

Läget i truppen

Det har hänt en hel del med truppen och på lördag stänger fönstret att värva spelare. I dag, måndag, fick KIK beskedet att Malte Setkov försvinner och återvänder till Malmö. Setkov hade det lite tungt i början på KIK-tiden, men har spelat upp sig på slutet och tappet av den unge dansken gör att KIK måste ut på spelarjakt igen. Kan de hitta något rutinerat som Kristoffer Gunnarsson så vore det kanon. Jag tycker framför allt att det är det som behövs komma in nu. Lite mera rutin.

Christian Engstrand är också klar för klubben och spetsar till målvaktssidan. Känslan är att det kommer bli en intressant deadline-day på lördag, förra året värvade KIK in två stycken spelar under de sista timmarna (Joel Werner och Julius Selle Larsson, båda från Dalen).

Interna poängligan topp 5 (mål+assist)

Amil Krupic är tillbaka i ensam topp i poängligan följt av Fredrik ”Hasse” Hansson och Dennis Svensson.

  1. Amil Krupic, 4+24, 28 poäng.
  2. Fredrik Hansson 9+18, 27 poäng
  3. Dennis Svensson 10+15, 25 poäng
  4. Johan Lundgren 9+14, 23 poäng.
  5. Anton Heikkinen 13+5, 18 poäng.

Kommande vecka

KIK börjar sin vecka med match mot Mora på onsdag. Därefter väntar Södertälje på bortais under lördagen – där Bladetsporten är på plats för att rapportera. Samtidigt som KIK möter Mora och Södertälje spelar Almtuna mot Södertälje på onsdagen och Karlskrona på fredagen.