"Han borde matchas hårdare i de två sista matcherna"

Blogg, Hockeyallsvenskan

Så var den då här – sista veckan i Hockeyallsvenskan. 50 matcher är spelade. Två återstår. Jag måste säga att det har gått rätt snabbt sedan den där historiska fredagskvällen den 20 september, då Kristianstads IK för första gången någonsin skrinnade in på en allsvensk is.

Mikael Gath och resten av ledarstaben gick ut med ett mål att komma topp 8 och därmed få spela ”Slutspelsserien” (tillika kval till SHL), men Gath la också till att alla i klubben kommer att vara väldigt belåtna om man grejar nytt allsvenskt kontrakt. Där är inte KIK i dagsläget men när vi ska summera på fredag kväll så kan man ha passerat Almtuna och gått upp på säker mark.

Nyckelmatchen den här veckan blir förstås ångestdrabbningen i Gränby Ishall nu på onsdag och jag tror att KIK behöver en trea i den matchen för att det ska leva på allvar inför den sista omgången. Alla andra resultat förutom en KIK-seger efter 60 minuter gör att man fortfarande kommer att vara bakom Almtuna inför avgörandet och då kommer KIK att vara piskat att ta poäng mot Timrå på fredag. Ett Timrå som jagar Modo på andraplatsen och de lär göra allt de kan för att gå ikapp och förbi (för att sedan ta sig an Björklöven i den Hockeyallsvenska finalen). Och att möta ett heltaggat Timrå med Jonathan Dahlén, Albin Lundin och de andra, det tror jag blir en alltför övermäktig uppgift för KIK. Därför är det s-å viktigt med tre KIK-poäng på onsdag. Då är det nämligen Almtuna som blir det jagande laget och som måste leverera i sista omgången (där de möter Vita Hästen på bortais).

För den som mot förmodan inte har stenkoll på tabelläget så kan man kika in det HÄR

 

Veckans bästa

Den gröna moralen mot Hästen. KIK låg under med 0–1, 1–2, 2–3 men lyckades vända med och vinna med 4–3. Till skillnad från det anmärkningsvärt lama uppträdandet mot Västerås så visade KIK-spelarna kampvilja och gnista när man verkligen sköljde över Hästen i den sista perioden. Det är så Gath & Lilja vill se sina adepter agera i de två avslutande matcherna. Och förmodligen supportrarna också. Då kan det bli ett lyckligt grönt slut på debutsäsongen i Hockeyallsvenskan.

 

Veckans snackis 

Tacklingen på Erik Santesson, tyvärr. Christopher Fish gick kanske lite hårt åt Santesson, som nog inte var beredd på att ta emot en tackling i det läget, men samtidigt har man sett värre tacklingar mot sargen. Fish är anmäld till disciplinnämnden men i nuläget (måndag eftermiddag) har det inte kommit något besked i frågan. KIK hoppas INTE att Fish blir avstängd, av den enkla anledningen att Fish och Vita Hästen möter Almtuna i den sista omgången och ett Hästen utan Fish är ett sämre Hästen.

 

Läget i truppen

Nikolai Skladnichenko är avstängd resten av Hockeyallsvenskan och KIK säger att de har överklagat till RIN. Men strax efter klockan 15 på måndagseftermiddagen hade Joakim Dahl på Riksidrottsnämnden inte mottagit någon överklagan från KIK:s sida, varken via post eller mejl. Jag räknar i alla fall kallt med att ryssen inte spelar varken mot Almtuna eller Timrå. Det lär nog inte Erik Santesson göra heller efter den otäcka smällen mot Hästen.

Alexander Molldén har fått lite speltid på sistone och också levererat en del passningspoäng. Han har kanske inte ett fullt utvecklat allsvenskt tempo i kroppen, men enligt mig är han en bättre ishockeyback än dansk-duon Morten Jensen och Mathias Röndbjerg. Jag tycker att Gath och Lilja bör matcha Molldén hårdare i de två återstående matcherna. Morten Jensen svarade ju för en rejäl blunder i hemmamötet med Västerås och för en gång skull var Mikael Gath öppet kritisk mot en spelare efter en match. Jensen var sedan helt utanför laget mot Hästen och om jag får gissa så kommer han att stå utanför laget även i de två avslutande matcherna…förutsatt att alla andra är friska och krya.

 

Interna poängligan topp 5 (mål+assist)

Amil Krupic avgjorde mot Hästen och gjorde sin 36:e poäng. Ligger trea i backarnas poängliga. Nya poäng även för Fredrik Hansson och Dennis Svensson medan Johan Lundgren och Anton Heikkinen haft det ganska motigt på sistone när det gäller poängproduktionen.

  1. Amil Krupic, 7+29, 36 poäng.
  2. Fredrik Hansson 10+19, 29 poäng
  3. Dennis Svensson 11+17, 28poäng
  4. Johan Lundgren 10+14, 24 poäng.
  5. Anton Heikkinen 15+5, 20 poäng.

Kommande vecka

Nu ska allt avgöras och jag hoppas att vi får en riktig rysare ända in mot målrepet på fredag kväll.

Själv tar jag Bladet-bilen till Uppsala på onsdag för att spana in fajten i Gränbyhallen. Det blir något det…

Puck-out!

/Mackan